Donald Trumps utspel om Sverige

Poliserna i filmen som Trump talade om: ”Han har klippt ihop våra svar”

Av: 

Alexandra Carlsson Tenitskaja

NYHETER

Under helgen gjorde Trump ett uttalande som fick Sverige att hamna i fokus. I efterhand har USA:s president sagt att han baserat sina ord på ett inslag som sändes i tv-kanalen Fox News.

Nu berättar inslagets intervjupersoner om vad som egentligen hände.

– Han har klippt ihop våra svar med andra frågor, säger polisen Anders Göranzon.

I det nu mycket uppmärksammade inslaget intervjuades två svenska poliser, Jacob Ekström och Anders Göranzon. Den senare berättar för Aftonbladet att de blivit kontaktade av filmaren Ami Horowitz för att svara på frågor om gängkriminalitet i utsatta områden.

– Vi frågade honom vad han hade gjort innan, och då visade det sig att han gjort lite olika reportage om olika länder över hela världen. Och sen tänkte vi att han är ju journalist, så det borde inte vara några konstigheter, säger Anders Göranzon.

”Vet inte om man ska skratta eller gråta”

Inslaget filmades av filmaren Ami Horowitz, och sändes under programmet ”Tucker Carson Tonight”. Mot en fond av dramatisk musik verkar det som att poliserna berättar om sociala problem, konflikter och ökande brottslighet som påstås ha följt i flyktingmottagandets spår.

– Han har ju bara ställt en annan typ av fråga och sen klippt ihop det så att det låter som att vi svarar på frågor som han aldrig ställde till oss, säger Anders Göranzon.

Och fortsätter:

– Ja, jag vet inte om man ska skratta eller gråta. Det här är ju totalt oseriös journalistik. Vi lever ju i en demokrati och då kan man inte gå omkring och misstänka folk hela tiden. Men det här är under all kritik, helt galet. Och det är ännu galnare att USA:s president hänvisar till inslaget.

”Helt galet”

De båda poliserna har inte varit i kontakt med Ami Horowitz för att korrigera sina felaktiga citat.

– Hade det varit ett längre inslag och om det hade publicerats i Sverige, så kanske vi hade tagit kontakt med honom. Vi får väl börja gå igenom det och se om vi senare kommer att gå vidare med det på något sätt. Men om man är någorlunda funtad, ser man att det har klippts ihop, säger Ander Göranzon.

Han säger också att inslaget gör att han ställer sig tveksam till att uttala sig i massmedia igen.

– När man gör journalistik på det här sättet blir det fel, väldigt fel.

ANNONS

Mumindagen närmar sig - fira det med att köpa den populära muminmuggen Fiske!

Extern länk från Nordic Nest

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Det finns absolut en fara för demokratin”

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trumps utspel om Sverige

Fox News

Donald Trump

Anders Göranzon