Trumps nya utspel om Sverige: ”Fejkmedierna skönmålar invandringen”

Publicerad 2017-02-20

Bara dagar efter att Trump gjort sitt numera världskända utspel om Sverige är han igång igen.

Under måndagen twittrade han återigen om Sverige och anklagar den här gången ”fejkmedierna” för att skönmåla invandringen till Sverige.

”Fejkmedierna försöker säga att den storskaliga invandringen till Sverige fungerar utmärkt. INTE!” skriver den presidenten på Twitter.

Det var i lördags som Donald Trump höll kampanjmöte i Florida och uttryckte det minst sagt märkliga påståendet om Sverige.

– Titta vad som hände i Sverige i går kväll. Sverige, vem hade trott det? sa Trump utan att redogöra för vilken händelse han syftar på.

Därefter har omvärlden försökt att tyda vad den amerikanska presidenten egentligen menade och under söndagskvällen gav han själv en förklaring på Twitter.

– Mitt uttalande om vad som hände i Sverige syftade på ett inslag som jag såg på Fox News om invandring i Sverige, twittrar Donald Trump som svar på kritiken.

”Fejkmedierna förskönar invandringen”

Och knappt ett dygn senare var han igång igen:

”Fejkmedierna försöker hävda att den storskaliga invandringen till Sverige fungerar utmärkt. Det gör den INTE!” skriver han på Twitter.

Det är dock oklart vilka medier Trump syftar på.

I samband med att vicepresidenten Mike Pence besökte Bryssel under måndagen fick han frågan om han kan garantera att pressfriheten inte är under hot i USA.

– Presidenten och jag stöder en fri och oberoende press, men ni kan vara säkra på att vi kommer att fortsätta att säga till när medierna gör fel. Presidenten kommer att vända sig direkt till det amerikanska folket för att reda ut det, svarade Pence journalisterna på plats.

”Inslaget helt galet”

Inslaget som Trump byggde sina antaganden kring lördagens utspel på gjordes av filmaren Ami Horowitz, som till tonerna av dramatisk musik, berättar om ett nytt samhällsklimat i Sverige – om konflikter och ökande brottslighet som påstås ha följt i flyktingmottagandets spår.

Dock är inslaget fullt av felaktiga påståenden och i slutet hänvisar Horowitz till att ”det var inte länge sedan som den första islamistiska terrorattacken inträffade i landet”, vilket troligtvis syftar till självmordsdådet vid Drottninggatan i december 2010 – för sex år sedan.

I inslaget medverkar även två svenska poliser, som säger att deras svar på frågorna är tagna ur sitt sammanhang och att inslaget är helt galet.

–  När man gör journalistik på det här sättet blir det fel, väldigt fel, säger en av poliserna till Aftonbladet.

Wallström: ”Felaktiga uppgifter ökar”

I samband med lördagens utspel försökte frågan om vad Trump egentligen syftade på besvaras på olika sätt på sociala medier under hashtaggen #LastNightInSweden.

Även den svenska regeringen utrikesdepartementet och politiker gav sig in i gissningsleken.

”Sverige? Terrorattack? Vad har han rökt? Det finns så många frågor”, twittrade den tidigare utrikesministern Carl Bildt (M).

Under måndagen kom även utrikesminister Margos Wallström (S) med ett uttalande:

”Det är bra att vi i går fick svar på vad president Trump menade när han i ett tal nämnde Sverige. UD och ambassaderna arbetar kontinuerligt med att sprida en korrekt och rättvis bild av Sverige. Vi ser tyvärr en generell tendens att förekomsten av felaktiga uppgifter ökar.” skriver hon i en kommentar till Aftonbladet.