Sverigedemokraterna

SD-riksdagsman åtalas för grov förskingring - tar tjänstledigt

Av: 

Adam Westin

Olof Svensson

NYHETER

Riksdagsledamoten Anders Forsberg (SD) åtalas för grov förskingring - nu tar han tjänstledigt på uppmaning av partiledningen.

– Vi har haft ett samtal med honom och han kommer under tiden som rättsprocessen pågår ta tjänstledigt från riksdagsuppdraget, säger Mattias Karlsson, SD:s gruppledare i riksdagen.

Ekobrottsmyndigheten uppger att riksdagsmannen överfört 1,1 miljoner kronor från Sverigedemokraternas kassa i Skaraborg till sitt eget företag.

Anders Forsberg

Riksdagsledamoten Anders Forsberg (SD) tar på uppmaning av partiledningen tjänstledigt från riksdagen. Partiets gruppledare i riksdagen, Mattias Karlsson, säger att ledningen haft ett samtal med Forsberg under torsdagen.

– Vi har sagt till honom att vi tycker det är en väldigt tråkig situation som vi ser allvarligt på och att vi tycker det kommer vara svårt för honom att verka normalt i riksdagen under tiden rättsprocessen pågår. Samtidigt har vi sagt att vi är nöjda med hans arbete i riksdagen.

”Mitt agerande var direkt förkastligt”

Tidigare i dag sa Anders Forsberg till DN att han inte har för avsikt att ta time out.

Accepterade han att ta tjänstledigt?

– Ja, vi är helt överens, säger Mattias Karlsson.

Anders Forsberg åtalades i dag, misstänkt för att överfört 1,1 miljoner kronor från SD:s partikassa i Skaraborg till sitt eget företag. Överföringarna har skett under åren 2013–2015.

– Det rör sig om ett tiotal överföringar från SD Skaraborg till det egna företaget, säger Henric Fagher, vice chefsåklagare Ekobrottsmyndigheten i Göteborg till Aftonbladet TV.

Anders Forsberg är ångerfull.

– Mitt agerande har varit direkt förkastligt och jag är medveten om att jag gjort fel i sak och brustit i förtroende, skriver Anders Forsberg i ett sms till Aftonbladet.

Mattias Karlsson: Det är inte optimalt

Anders Forsberg är den andra SD-ledamoten i riksdagen som står åtalad för brott och den andra som på partiet uppmaning för närvarande inte arbetar i riksdagen. Kent Ekeroth åtalades tidigare i februari för ringa misshandel.

Hur allvarligt är det här för SD?

– Det är så klart väldigt tråkigt. Samtidigt är det sådana saker som händer. Det finns andra partier som har haft ledamöter som hamnat i blåsväder på olika sätt. Det är inte unikt för oss.

Men det finns väl inget annat parti som just nu har två åtalade riksdagsledamöter?

– Nej inte just nu i det här läget.

Tycker du det är problematiskt för er?

– Det är klart att det inte är optimalt.

”Jag bedriver ett jordbruk”

Anders Forsberg använde pengarna för att täcka upp ett likviditetsproblem i sitt eget företag.

– Jag bedriver ett jordbruk och under en omställning där vi kompletterar med andra verksamheter har likviditeten tidvis varit ansträngd, fortsätter riksdagsledamoten.

Anders Forsberg har senare betalat tillbaka pengarna till partikassan. Men åklagaren menar att handlingen bör betraktas som grov förskingring i första hand – eller i andra hand som grov trolöshet mot huvudman.

Anders Forsberg nekar till dessa anklagelser men erkänner olovligt förfogande.

Anmäldes av kollega

Det var partikollegan och riksdagsledamoten Hanna Wigh som anmälde Anders Forsberg för knappt ett år sedan. Hon var ordförande för SD Skaraborg under tiden som förskingringen ska ha pågått.

Utredningen har pågått sedan i augusti 2016.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Riksdagsledamot misstänks för förskingring
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Sverigedemokraterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverigedemokraterna

Hanna Wigh

Ekobrottsmyndigheten

Brott