Misstänkta mordet på miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen

GW om norska mordfallet: Förvånar mig

Av: 

TT

NYHETER

Polisen i Norge misstänker att miljardären Tom Hagen mördat sin fru och försökt komma undan genom att iscensätta en kidnappning.

Om misstanken stämmer, har kriminologen Leif GW Persson aldrig sett något liknande.

– Det gör mig lite förvånad, säger han till TT.

På tisdagsmorgonen greps Tom Hagen utanför sitt hem av polisen. Han är misstänkt för att ha mördat sin fru Anne-Elisabeth Hagen, eller hjälpt till att mörda henne. Polisen tror att han försökt dölja spåren efter brottet med ett avancerat kidnappningsdrama där han pressats på pengar.

– Jag vet inte vad polisen har för underlag men något måste de ha. De måste ha hittat något som de upplever som såpass besvärande att de kan begära honom häktad, säger GW Persson.

Kriminologen Leif GW Persson. Arkivbild.

Misstänkte kidnappning

Polisens huvudteori var länge att det rörde sig om en kidnappning och höll fallet hemligt i flera månader för att inte riskera att förvärra Anne-Elisabeth Hagens situation. Allt efter utredningens gång har nu i stället blickarna riktats mot maken och GW Persson misstänker, liksom polisen, att han dödat sin hustru.

Anne-Elisabeth Hagen har varit försvunnen i 18 månader och kriminologiprofessorn är kritisk till att polisen så länge gick på mannens historia.

– Man köper inte händelsen rakt av om det inte finns jävligt bra bevisning som vittnen eller kamerabevakning.

”Så genomarbetat eller överarbetat”

Att människor som dödat någon försöker dölja brottet genom att lägga ut villospår är inte ovanligt. Leif GW Persson säger själv att han varit på flera rättegångar där han varit övertygad om den åtalades skuld, men där personen ändå friats.

Men om norska polisens teori skulle stämma har han aldrig sett någon som spelar i samma liga som Tom Hagen – som misstänks ha fabricerat samtal via digitala plattformar från kidnappare och lämnat kravbrev på miljontals norska kronor.

– När det kommer till villospårsbeteende, om det är vad det handlar om, har jag inte sett något som är så genomarbetat eller överarbetat. Det gör mig lite förvånad, säger GW Persson.
 

ANNONS

Skydda din elektronik mot åska! Köp ett grenuttag med överspänningsskydd!

Extern länk från Webhallen

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

Polisen: Tom Hagen försökte vilseleda med kidnappningsbrev

ÄMNEN I ARTIKELN

Misstänkta mordet på miljardärsfrun Anne-Elisabeth Hagen

Leif GW Persson

Tom Hagen

Anne-Elisabeth Hagen

Norge