Flera muslimska förskolor har tvingats stänga

avTT

Publicerad:
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Inom loppet av en vecka har den fristående förskolan Bilaal fått sitt tillstånd indraget i tre olika kommuner. Arkivbild.

Inom loppet av en vecka har den fristående förskolan Bilaal fått sitt tillstånd indraget i tre olika kommuner där man haft verksamhet. Det rör sig om Gävle, Söderhamn och Umeå som beslutat att förskolorna ska stängas.

Förskolorna har muslimsk inriktning och kassör i styrelsen var tidigare den så kallade Umeå-imamen, som suttit i förvar och som Säkerhetspolisen anser utgör ett säkerhetshot.

Ärendena är sekretessbelagda och det är därför oklart om detta har spelat in i besluten. Kommunerna hänvisar till brister som framkommit vid lagstadgade tillsyner samt så kallade ägar- och ledningsprövningar som visat att styrelsen inte är lämplig att driva förskola, rapporterar lokala medier.

Det finns också uppgifter om ekonomiska oegentligheter hos Bilaal-förskolorna, enligt P4 Västerbotten. Enligt Skatteverket har miljonsummor från kommunerna förts över till olika personer utan att bokföras under imamens tid som kassör. Från styrelsens sida har man dock hävdat att det rört sig om utbetalade lån.

Säpo säger sig inte ha varit inblandat i besluten. Däremot har man intensifierat samarbetet med andra myndigheter för att minska hoten från extremistmiljöer.

– Det finns i dag verksamheter i Sverige där det sker långsiktig och omfattande radikalisering. Det kan handla om till exempel stiftelser, skolor, föreningar och företag och det här behöver vi genom samverkan förhindra, säger Sofia Hellqvist, pressekreterare på Säpo, till radion.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle

Söderhamn

Umeå