Helsingborgarna röstar om energibolag

avTT

Publicerad:
Foto: Johan Nilsson/TT
På söndagen är det dags för folkomröstning i Helsingborg. Men den är bara rådgivande. Arkivbild.

Helsingborgarna går på söndagen till valurnorna för att rösta om energibolaget Öresundskrafts framtid. Förhandsröstningen är redan igång kring ägandefrågan – som delar staden.

Sedan tidigare är det känt att pensionsjätten AMF, som ägs av Svenskt Näringsliv och LO, vill köpa bolaget för drygt tolv miljarder kronor, rapporterar Helsingborgs Dagblad.

Det kommunala bolaget äger elnätet och fjärrvärmenätet i Helsingborg och har monopol, och hittills har en del av vinsten årligen gått till stadens kulturliv så som konserthuset och stadsteatern.

De tre styrande partierna Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna samt Sverigedemokraterna är positiva till en försäljning med hänvisning till förändringar på energimarknaden samt att bolaget kan utvecklas bättre i privat regi. Vid en försäljning vill ja-sidan placera pengarna i en stiftelse som ska gynna stadens välfärd och kultur.

Nej-sidan, som består av oppositionspartierna Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet samt Centerpartiet – som sitter med i stadens styre, motsätter sig en försäljning med hänvisning till att ett kommunalt ägande gör det möjligt att hålla nere energitaxor och bättre styra arbete med klimat och miljö.

Folkomröstningen är rådgivande, vilket innebär att politikerna kan ta ett annat beslut.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM