National Rifle Association (NRA)

”Världens galnaste man” i inbördeskrig i NRA

avHans Österman

Han har kallats ”världens galnaste man”.

Nu är Wayne LaPierre mitt i ett inbördeskrig i den amerikanska vapenlobbyn NRA.

I andra ringhörnan finns Oliver North, huvudperson i Iran-Contras-affären under president Reagan.

Wayne LaPierre, 69, har varit vicepresident och exekutiv chef för omstridda NRA sedan 1991.

Bara någon timme efter att USA hållit en tyst minut för offren i skolmassakern i Sandy Hook 2012 gick han upp i talarstolen och skyllde attacken på medierna, Hollywood och de våldsamma tv-spelen. Inte på vapnen.

Dagen efter kallades han ”världens galnaste människa” på liberala New York Daily News förstasida. Även konservativa New York Post stämplade honom som ”vapengalning”.

1 av 6 | Foto: Sue Ogrocki / TT
Oliver North, Nyvald president i NRA.

Nu har Wayne LaPierre, under NRA:s pågående konvent i Indianapolis, hamnat mitt i en maktstrid. Organisations nyvalde president Oliver North, 74, kräver hans avgång, något LaPierre kraftfullt vägrar.

NRA:s president har traditionellt mest en ceremoniell funktion och LaPierre har varit ansiktet utåt.

Oliver Norths krav: Avgå!

I onsdags bad dock Oliver North Wayne LaPierre att stiga åt sidan, enligt dokument som New York Times har läst. North sa också att han har skapat en kommitté för att utreda anklagelser om finansiella oegentligheter som hotar NRA:s status som skattebefriad organisation.

LaPierre svarade i ett svavelosande brev till NRA:s styrelse i torsdags. Han anklagar Oliver North för att hotat att läcka skadlig information om inte LaPierre avgår:

”I går kväll ställdes jag inför ett definierande val, utformat i förtryckarnas språk som ett erbjudande jag inte kan tacka nej till. Jag tackade nej”.

Maktkampen i NRA hindrade inte Donald Trump, vars presidentkampanj backades med miljontals dollar av organisation, att hålla ett tal på konventet under fredagen.

NRA på kollisionskurs med reklambyrån

Oliver North, marinofficeren som var huvudperson i den kontroversiella Iran-Contras-affären under 80-talet, valdes till president för NRA i maj 2018.

Han är även programledare för tv-showen ”American Heroes” som sänds online i kanalen NRATV. Den drivs av reklambyrån Ackerman McQueen som i decennier varit tätt sammanflätad med NRA och legat bakom deras kampanjer.

Nu är NRA och Ackerman McQueen dock på kollisionskurs – både på grund av NRATV som enligt flera styrelsemedlemmar drivit alltför långt till höger och tagit sig politiska friheter bortom vapenlobbyism, men också för att reklambyrån anses ha saltat räkningarna till NRA.

Det är, enligt NY Times, oklart om Oliver North har styrelsen med sig i sina försök att tvinga bort Wayne LaPierre.

ARTIKELN HANDLAR OM