Maktens kvitton

Bengtzboe (M) lämnar uppdrag efter Aftonbladets granskning

Skriver på Facebook: ”Inser att detta påverkar förtroendet för mig negativt”

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Ulf Kristersson bryter tystnaden om Erik Bengtzboes bostadsupplägg.

Bengtzboe avgår som vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet och Moderaternas talesperson i dessa frågor.

– Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada, säger Ulf Kristersson i ett uttalande.

Däremot sitter Bengtzboe kvar som riksdagsledamot för Moderaterna.

I tisdags avslöjades Erik Bengtzboes bostadsarrangemang av Aftonbladets artikelserie ”Maktens kvitton”. Genom upplägget har han plockat ut 158 000 kronor i ersättning från skattebetalarna.

Erik Bengtzboe har tidigare varit ordförande för Moderata ungdomsförbundet och satt som partiets arbetsmarknadspolitiska talesperson.

Sa felaktigheter om fritidshus

M-toppens fru och barn är folkbokförda i parets bostadsrätt i södra Stockholm. Men Bengtzboe var skriven i sin mammas villa i Nyköping från 2013 fram till att han för första gången konfronterades av Aftonbladet i slutet av mars 2019. Då sade han först att han egentligen bodde i ett annat ”hus” i Nyköping.

– Jag minns inte exakt när vi köpte det, men det har vi haft under hela mandatperioden, sade Bengtzboe till Aftonbladets reporter Richard Aschberg.

Vem äger det huset?

– Det huset ägs formellt sett av min mor och mig.

Erik Bengtzboe satte upp en brevlåda och skrev sig omedelbart fritidshuset – som inte alls ägdes av Bengtzboe. Till kommunen har riksdagsledamotens mamma intygat att fritidshuset inte är ett permanentboende och bara används några veckor varje sommar.

Kristerssons bryter tystnaden

Partiledaren Ulf Kristersson har varit knäpptyst i frågan, men meddelade i dag till TT att Erik Bengtzboe lämnar uppdraget som vice ordförande i riksdagens arbetsmarknadsutskott, och därmed även rollen som Moderaternas talesperson för arbetsmarknadsfrågor.

”Hans personliga trovärdighet har tagit allvarlig skada av den senaste tidens uppmärksamhet kring riksdagens ersättning för hans boenden”, säger Ulf Kristersson i uttalandet som även Aftonbladet tagit del av.

”Erik Bengtzboe kommer nu att fokusera på att rätta till dessa felaktigheter och försöka reparera sitt politiska förtroende inom och utom Moderaterna. Moderaterna återkommer i närtid till frågan om vem som blir ny talesperson i dessa frågor”, fortsätter Ulf Kristersson.

Det nämns däremot inget som tyder på att Erik Bengtzboe avser att lämna sin riksdagsplats.

Bengt Åsbäck, åklagare vid Särskilda åklagarkammaren, har sagt att Bengtzboes agerande varit ”anmärkningsvärt” och ser över fallet. Inom ett par veckor räknar åklagaren med att ta beslut om han ska leda en förundersökning eller inte. Erik Bengtzboe är i nuläget inte misstänkt för brott.

Bengtzboe: Rätt att lämna

På sin Facebook-sida skriver Erik Bengtzboe att han accepterar att lämna uppdragen. Han har inlett en process med riksdagsförvaltningen i syfte att rätta till fel och återbetala reseersättning som han inte haft rätt till, säger moderaten.

”Jag inser att detta påverkar förtroendet för mig negativt, och jag vill inte att det ska drabba Moderaterna. Därför är det rätt att nu lämna dessa uppdrag. Det viktigaste för mig nu är att rätta till felaktigheterna, och göra allt jag kan för att bygga upp förtroendet hos mina väljare och partivänner igen”, skriver Erik Bengtzboe.

Aftonbladet har sökt Ulf Kristersson och Erik Bengtzboe. Moderaternas presstjänst hänvisar till det skriftliga uttalandet och Erik Bengtzboes uttalande på Facebook.

LÄS FLER ARTIKLAR I GRANSKNINGEN

L-topp hyr makens bostadsrätt – får 412 000 kr under mandatperioden
Efter Aftonbladets granskning – flera poliser utreder riksdagsfusket
Fyra riksdagsledamöter har avgått – en har tagit timeout
SD-toppen åkte på djurfest – bokförde det som ”tjänsteresa”
KD-toppen åkte till bröllop – tog betalt för tjänsteresa
Hela granskningen ”Maktens kvitton – så tipsar du reportrarna

Publisert:

LÄS VIDARE

Bengtzboe borde lägga korten på bordet

ÄMNEN I ARTIKELN

Maktens kvitton

Erik Bengtzboe

Moderaterna

AB Voice

Ulf Kristersson