Juncker hoppas på lösning om brexit

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker talar om brexit i EU-parlamentet, intill EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.
Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker talar om brexit i EU-parlamentet, intill EU:s chefsförhandlare Michel Barnier.

NYHETER

Vi väntar på skriftliga förslag om brexit, framhåller ledningen i EU.

Vi har sådana – men ni får dem inte än, kontrar London.

Hoppet om en lösning i tid lever ändå vidare.

Med bara 43 dagar kvar till dagen B som i brexit är läget inte särskilt lovande, konstaterar EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker efter sitt möte med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i måndags.

– Premiärministern lovade att han söker ett avtal, men också att Storbritannien kommer att lämna den 31 oktober, oavsett vad som händer. Därför är det fortfarande en verklig risk för ett avtalslöst utträde, säger Juncker när EU-parlamentet debatterar läget i förhandlingarna.

Lite hopp försöker ändå Juncker uttrycka.

– Jag har uppmanat premiärministern att komma med skriftliga förslag. Innan det sker kan jag inte stå och se er i ögonen och säga att riktiga framsteg har gjorts. Men jag kan säga att samtalen var vänliga, konstruktiva och delvis positiva. Kommissionen är redo att arbeta dag och natt för att försöka hitta de tekniska och politiska lösningar som krävs, säger kommissionsordföranden i Strasbourg.

Hemliga avtal?

Från London hävdas samtidigt att skriftliga förslag finns – men att de tills vidare hålls undan från EU:s ögon.

– Vi har gått på möten med våra papper för att visa vad det är vi funderar på, men vi har inte lämnat över dem, säger en brittisk regeringskälla till tidningen Daily Mirror.

– Så fort vi börjar dela ut något så skickar vi det bokstavligen till 27 huvudstäder. Och när du delar det med 27 länder har du inte längre kontroll över det, säger en annan källa till Daily Mail.

Enligt källorna ska de konkreta förslagen presenteras först efter Konservativa partiets höstkonferens, som pågår mellan den 29 september och 2 oktober, rapporterar nyhetssajten Politico Europe.

"Allt är möjligt"

EU-parlamentet har med god marginal – 544 röster mot 126 – antagit en resolution som fortsatt ger stöd för ett avtal och även för en ny förlängning av förhandlingstiden, om det finns "skäl och syfte" för det.

Brexitmotståndarna ber om tid.

– Det finns ingen god brexit. Det finns ingen bra lösning på det här. Vi behöver mer tid för att vända brexit, säger Alyn Smith från Skotska nationalistpartiet, SNP i EU-parlamentet.

Brexitanhängarna manar i sin tur båda parterna att öppna sig för en lösning.

– Det här kräver god vilja och flexibilitet från båda sidor. Inom EU är ingenting omöjligt och allt möjligt, om bara den politiska viljan finns, säger Geoffrey Van Orden från Konservativa partiet.

PODD: Brexit: Därför stoppas ett nyval

I nyhetspodden Aftonbladet Daily pratar vi om varför Labour stoppar ett nyval i Storbritannien.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE