Trump inför rätta – processen i fyra punkter

Av:  TT

USA:s president Donald Trump då han återvände till Vita huset i söndags, efter ett kampanjmöte i Austin i Texas.
USA:s president Donald Trump då han återvände till Vita huset i söndags, efter ett kampanjmöte i Austin i Texas.

Nu inleds den historiska rättegången mot Donald Trump. Det är tredje gången i USA:s historia som en president ställs inför riksrätt.

Här är fyra frågor och svar om vad som sker under tisdagen och de kommande veckorna.

Vad är en riksrättsprocess?

En riksrättsprocess på federal nivå i USA innebär en möjlighet för parlamentet att ställa högt uppsatta personer inom statsmakterna – såsom domare, regeringsmedlemmar eller presidenten – till svars för misstänkta brott de begått i sin tjänsteutövning.

Det handlar om brotten förräderi, mutbrott och grövre brott och förseelser (high crimes and misdemeanour).

Det första steget är att en utredning genomförs i kongressen och de konkreta riksrättsanklagelserna formuleras. Dessa måste sedan röstas igenom med enkel majoritet i representanthuset. Den misstänkte är då ställd inför riksrätt och fallet går vidare till senaten, där själva rättegången hålls.

För ett fällande krävs två tredjedelars majoritet bland de 100 ledamöterna. Påföljden är att personen avsätts från sin post.

Vad står Trump anklagad för?

Presidenten står anklagad på två punkter.

Den första gäller att han ska ha försökt få Ukrainas regering att offentligt utlysa en utredning med koppling till Trumps potentiella rival i valet i höst, den demokratiske presidentaspiranten Joe Biden.

För att pressa Kiev misstänks Trump ha hållit inne ett stort militärt bistånd till landet.

Den andra anklagelsen gäller att han förhindrat kongressens arbete då Vita huset vägrat låta sin personal vittna under de första riksrättsförhören i fjol.

Trump nekar till anklagelserna och har kallat processen en häxjakt.

Hur går rättegången till?

Rättegången leds av högsta domstolens chefsdomare John Roberts. De 100 senatsledamöter agerar både jury och slutliga domare.

Från och med tisdagen kommer de att sammanträda under sex timmar per dag, sex dagar i veckan, för att lyssna till de båda sidornas argument. En grupp om sju demokrater från representanthuset, ledd av ordföranden i underrättelseutskottet Adam Schiff, agerar "åklagare". Trump företräds av bland andra juristen Kenneth Starr – som utredde den demokratiske presidenten Bill Clinton på 1990-talet – samt "kändisadvokaten" Alan Dershowitz.

Demokraterna vill kalla flera högt uppsatta tjänstemän från Vita huset och den tidigare nationelle säkerhetsrådgivaren John Bolton som vittnen.

Men republikanerna kan i kraft av sin majoritet komma att besluta att inga vittnen får kallas. Beroende på hur det blir kan rättegången ta alltifrån två till betydligt fler veckor. I Clintons fall tog den närmare en månad.

Varför sker detta just nu?

Ända sedan Trump tillträdde som president 2016 har olika röster inom Demokraterna velat ställa honom inför riksrätt. Bland annat med hänvisning till Muellerutredningen, som utredde misstankar om att Trumpkampanjen samarbetat med Ryssland för att påverka valet till sin fördel (men inte hittade några bevis för detta).

Partiets ledarskikt har befarat att en riksrättsprocess, som på grund av republikanernas majoritet i senaten högst troligt kommer leda till ett friande, kan vara taktiskt osmart. Enligt tidigare opinionsmätningar motsatte sig de flesta amerikaner att ställa presidenten inför riksrätt.

Men när en visselblåsare larmade om samtalet den 25 juli i fjol, där Trump ber Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj om "en tjänst", och det kom fram att Vita huset före samtalet fryst det militära hjälppaketet till Ukraina höjdes allt fler röster för att det nu fanns tillräckliga skäl för att inleda en utredning.

Denna påbörjades i oktober, varefter opinionen svängt något, och i december röstade representanthuset för att ställa Trump inför rätta.

PODD Wolfgang Hansson om riksrätten mot Donald Trump

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om riksrättsåtalet mot Donald Trumo.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE