Hade sprängmedel i lägenhet – sex anhållna

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Johan Nilsson/TT
Sven Holgersson, lokalpolischef i Helsingborg, möter journalister efter att sex personer anhållits misstänkta för förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

NYHETER

När polisen slog till mot en lägenhet i Helsingborg hittades sprängmedel.

Sex personer har nu anhållits misstänkta för bland annat förberedelse till grov allmänfarlig ödeläggelse.

De sex personerna som är anhållna befann sig i lägenheten när polisen genomförde en planerad husrannsakan i flerbostadshuset i Helsingborg under gårdagskvällen.

– Där påträffade man även sprängmedel och tillbehör för att kunna spränga, säger Sven Holgersson, lokalpolischef i Helsingborg.

Fick evakueras

Personerna, som är i 20- till 30-årsåldern, misstänks även för brott mot lagen om brandfarliga explosiva varor.

Ett tjugotal personer fick evakueras från bostadshuset i några timmar i väntan på att det nationella bombskyddet kunde ta hand om sprängmedlet.

Insatsen gjordes inom ramen för den nationella särskilda händelsen Operation rimfrost, där polisen i region Syd har förstärkning från andra polisregioner i Sverige.

– Vi har ett offensivt förhållningssätt för att dämpa och ta bort sprängningarna som sker nationellt, regionalt och även här i Helsingborg, säger Sven Holgersson.

Kraftig explosion

Några timmar senare, vid 01-tiden natten till fredag, skedde en explosion vid socialförvaltningens lokaler i centrala Helsingborg.

– Det var en kraftig detonation. Det var materiella skador. Ingen person skadades fysiskt. Vi har ingen misstänkt gripen, säger Sven Holgersson.

TT: Vet ni om socialförvaltningen eller personal där har utsatts för hot?

– Det är inget jag känner till just nu, säger Holgersson.

Explosionen var den andra under den här veckan i Helsingborg. Natten till måndag skedde en detonation vid en fastighet i området Drottninghög. Skador på entrédörr och trapphus uppstod, men ingen person skadades. Ingen misstänkt är gripen för den explosionen.

Publicerad:

LÄS VIDARE