USA återupptar federala avrättningar

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
USA:s justitiedepartement har beslutat att återigen börja verkställa dödsstraff för federala brott efter ett 16-årigt uppehåll. Arkivbild.
Foto: Geoff Forester/AP/TT
USA:s justitiedepartement har beslutat att återigen börja verkställa dödsstraff för federala brott efter ett 16-årigt uppehåll. Arkivbild.

NYHETER

USA ska återigen börja avrätta människor som dömts till döden för federala brott, meddelar justitieminister William Barr.

USA:s president Donald Trump har efterfrågat hårdare straff för våldsbrott.

Dödstraff har inte verkställts på federal nivå på 16 år, men nu ska fem personer – samtliga dömda i federala åtal för brutala mord som involverar barn – avrättas. Bland dem finns en man som rånmördat en hel familj, däribland en åttaårig flicka, och en man dömd för sexuella övergrepp och mord på sin tvååriga dotter.

– Justitiedepartementet upprätthåller rättsstatsprincipen – och vi är skyldiga offren och deras familjer att verkställa domarna, säger Barr i ett uttalande.

På delstatsnivå tillämpas dödsstraffet i 25 av 50 amerikanska delstater. I 21 delstater ingår dödsstraff inte i rättsskipningen och i ytterligare fyra verkställs inte avrättningarna, trots att de är tillåtna.

I fjol avrättades 25 personer i delstatsfängelser i USA. Men debatten om vilka gifter som får användas i dödliga injektioner, liksom den förre presidenten Barack Obamas skepsis inför dödsstraff, har bidragit till att ingen federal fånge har avrättats sedan 2003.

Tidigare var federala avrättningar stoppade under nästan 40 år, fram till 2001 då Oklahoma City-bombaren Timothy McVeigh avrättades. Under de följande två åren dödades ytterligare två personer i federala fängelser, innan de federala avrättningarna ånyo stoppades.

I nuläget finns 62 personer som dömts till döden på federal nivå i USA. Bland dem finns Dzjochar Tsarnajev, dömd för bombattentatet mot Boston Marathon 2013, samt Dylann Roof, som 2015 sköt ihjäl nio svarta i en metodistkyrka i Charleston i South Carolina.

Publicerad:

LÄS VIDARE