Jonne, 27, fick oväntat sällskap på vägen

Vallabyn Willy Wonka rymde på Åland

Jonne Nylund på Åland kunde knappt tro sina ögon.

Plötsligt studsade något förbi på vägen.

Han gnuggade sig i ögonen – jo, det stämde.

– Det var en snövit känguru, säger 27-åringen som fick djuret på film.

Vallabyn – som tillhör familjen kängurudjur och är en mindre släkting till kängurun – dök upp strax innan klockan fem på fredagsmorgonen. Jonne Nylund satt i bilen på väg mellan hemmet i Mariehamn och jobbet på Eckerö.

– Det är ungefär 35 kilometer. I morse var som alla andra vanliga dagar. Man åker tidigt och ser till att man inte krockar med vilt, säger han.

När han passerade genom kommunen Hammarland stod det en bil med varningsblinkers på vägen. Jonne Nylund stannade till för att se om personen behövde hjälp.

– Han sa bara att det var ett djur från Australien som hoppade. Jag tänkte, okej, att han inte var vid sina sinnens fulla bruk.

Visste inte vad han sett

Men när han fortsatte bilfärden fick han själv syn på det hoppande djuret från Australien.

– Jag körde upp sida vid sida och såg att det var en vit känguru. Jag vet inte vad jag tänkte, ”Hur trött är jag?”, säger han och fortsätter:

– Jag stannade bilen och slog på varningsblinkers. Gnuggade mig i ögonen och drog ner fönstret. Det kändes som att jag helt tappat fokus och inte visste vad jag sett. Men jag hade ju filmen.

”Fick panik och hoppade”

Polisen på Åland skriver på Facebook att förvånade bilister hörde av sig om det vita djuret under morgonen.

Jonne Nylund hörde från bland annat polisen att vallabyn troligtvis rymt i samband med ett åskoväder.

– Ägaren har ett två meter högt stängsel runt där den befinner sig till vardags. Åskan gjorde att den fick panik och hoppade, säger han.

Sköts med bedövningspilar

Detta bekräftas av Nya Åland som pratat med djurets ägare Therese Söderberg.

Under fredagseftermiddagen hade rymlingen fångats in. Det var inte helt lätt och vallabyn fick skjutas med tre bedövningspilar.

– De kommer upp i 70 kilometer i timmen och hoppar högt, säger Therese Söderberg till Nya Åland.

Willy Wonka

Djuret heter Willy Wonka, är ett och ett halvt år gammal och nyligen inköpt från en uppfödare i Sverige. Han är inte farlig.

– Verkligen inte. Han bits inte och rivs inte, men bakbenen är jättestarka. De är lite orationella, ibland när man matat honom så hoppar han in i huvudet, säger ägaren till Nya Åland.

Jonne Nylund skrattar åt den märkliga synen där på vägen.

– Sannolikheten att man ser en varg eller ett vildsvin på Åland är lite större än att man kör sida vid sida med en vit känguru.

Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN