Publicerad:
Uppdaterad:

Iran släpper video på besättningen på Stena Imperos

Av: TT-Aftonbladet

Publicerad:
Uppdaterad:

På måndagen släppte Iran en video inifrån det beslagtagna fartyget Stena Imperos.

I videon filmas besättningen på det svenskägda fartyget.

Den brittiska premiärministern har sammankallat sin krisstab för att komma fram till hur man ska svara på Irans agerande.

Under måndagseftermiddagen väntas utrikesminister Jeremy Hunt meddela vad regeringen kommit fram till vid krismötet.

För svenska rederiet Stena Bulk, som äger det konfiskerade fartyget, är utgången av mötet avgörande.

– Vi väntar på att få klara besked på vilka åtgärder de tänker ta för att komma ur det här så fort som möjligt. Det har vi inte fått något ordentligt svar på, säger vd Erik Hånell.

1 av 3 | Foto: TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Besättningen på Stena Imperos.

Tystnad från Iran

Stena Impero har en besättning på 23 personer som rederiet begärt att få träffa. Iran har bekräftat att man tagit emot begäran, men inte lämnat något mer besked.

– Det är frustrerande. Vårt primära mål är att få kontakt med besättningen. Jag hade förväntat mig att vi skulle ha fått ett svar vid det här laget. Om vi inte får svar får vi nog göra ytterligare en påtryckning, säger Erik Hånell.

Stena Impero beslagtogs i fredags i Hormuzsundet, passagen mellan Persiska viken och Omanbukten, när det var på väg till Saudiarabien. Iran uppger att oljetankern rammade en fiskebåt för att sedan strunta i ett nödmeddelande som fiskebåten sände ut, vilket gjort att man konfiskerat fartyget medan utredning pågår. Enligt rederiet stämmer inte påståendena.

– Det finns ingenting som pekar på att vi har gjort något fel. Om vi skulle ha gjort något fel ska man fortfarande ha en dialog så att man kan komma framåt. Men från deras håll är det än så länge bara tystnad, säger Erik Hånell.

Personalen filmad

På måndagen släppte Iran en video inifrån Stena Impero, där besättningen filmas. Rederiets vd har sett bilderna på sin personal.

– Det känns fruktansvärt att de sitter där. De är ju där som våra representanter, men med en helt annan tänkt sysselsättning än att sitta där på det här sättet, säger Erik Hånell.

Rederiet hoppas att Sverige och Storbritannien ska lyckas få loss besättningen och fartyget snarast.

– Dialogen med både brittiska och svenska myndigheter fungerar utan anmärkning. Sedan vill man självklart att det ska gå mycket fortare än vad det gör, men det är ju politik inblandat så vi får vänta och se, säger Erik Hånell.

Flera västmakter har fördömt kvarhållandet av Stena Impero, som anses strida mot reglerna om transitpassage i FN:s havsrättskonvention.

Konfiskeringen skedde två veckor efter att den brittiska flottan stoppat en iransk oljetanker vid Gibraltar, då den misstänktes frakta olja till krigets Syrien.

PODD: Aftonbladet Daily om konflikten i Iran

Aftonbladet Daily går igenom bakgrunden till konflikten, och reder ut hur stor risken är att det utvecklas till en väpnad konflikt.
 Lyssna:  iTunes (iPhone)  Acast  Spotify

Lyssna på podden genom att
⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad: