"Munskydd effektivt vid stor smittspridning"

Av: TT

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Ali Lorestani/TT
En reporter med munskydd under en av Folkhälsomyndighetens pressträffar om covid-19.

Det saknas ännu underlag för att dra slutsatser om ansiktsmaskernas effektivitet, enligt experter.

Men det finns scenarion där skydden kan bli användbara.

– Det som avgör om munskydd fungerar eller inte är hur många som är infekterade, säger hygienläkaren Anders Johansson.

Det finns ännu inget beslut om att bära munskydd på allmänna platser även om debatten blivit allt mer aktuell i Sverige.

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att frågan om munskydd är komplicerad, i och med att få studier kan styrka att munskydd minskar smittspridningen. Under myndighetens presskonferens under tisdagen fick statsepidemilog Anders Tegnell frågan om den nya litteraturstudien om just ansiktsmasker, som bland annat Karolinska institutet har medverkat i.

– Den visar samma sak som tidigare studier. Man kan se att maskerna stoppar en del av dropparna, men om detta ger någon effekt ute i samhället går inte att säga, säger han.

"Inte som enskild åtgärd"

Ansiktsmasker utesluts dock inte som en åtgärd i framtiden.

– De kan vara ett bra komplement om man ser att smittan sprider sig snabbt eller i sammanhang där folkmassor inte kan undvikas. Ökar smittspridningen kommer vi att undersöka maskerna likväl som andra åtgärder, för att se om det är något som kan göra skillnad i situationen, säger Tegnell.

Att munskydden kan bli användbara håller Anders Johansson, hygienläkare för region Västerbotten, forskare och ordförande i Svenska hygienläkarföreningen, med om. De kan enligt honom vara ett effektivt hjälpmedel när det exempelvis pågår smittspridning i stor utsträckning.

– Det som avgör om munskydd fungerar eller inte är hur många som är infekterade. Om man har jättestor spridning får man stor effekt eftersom det då finns fler som är smittsamma men ännu inte hunnit få symptom och därför inte stannar hemma, säger han.

Den stora svårigheten, menar han, är att komma åt de som bär viruset utan att känna sig sjuka och som rör sig i miljöer nära andra, som i kollektivtrafiken, på restauranger och i affärer.

"Handhygien viktigast"

Han betonar att det bara är om smittokurvan vänder uppåt igen som åtgärden kan bli aktuell. Samtidigt säger han att munskydd kan ge en lugnande effekt på de som har försökt isolera sig i månader och vill ge sig ut.

– För alla som är 70 år eller äldre och inte fått vara ute på länge, där tror jag att det skulle kännas säkrare för dem att handla om munskydd användes. Har alla i butiken munskydd så smittas troligen något färre och det känns tryggare.

Fortfarande ska handhygien, att hålla avstånd och minimera storleken på grupper ses som de viktigaste sätten att begränsa smittan.

– Det samlas virus både innanpå och utanpå munskyddet, och då är risken att man får virus på händerna, tar i andra och sprider det. Men jag uppskattar inte den risken som så hög ute i samhället. Den risken är större i vården, tror jag. Vitsen med munskydd är att man inte ska sprida smitta till andra. Ju längre tid man är med andra desto större är risken. Därför är snabbt ut och in i en butik inte så farligt, säger Johansson.

"Behövs utbildning"

Han tror också att svenskar behöver öva på att bära munskydd, om det blir aktuellt i framtiden.

– De som jobbar i sjukvården har lärt sig hur man gör för att inte smutsa ner sig, hur man kastar och sedan tvättar händerna, säger han och tillägger att Världshälsoorganisationen (WHO) har utformat instruktioner och att man behöver genomföra en utbildningsinsats i Sverige om användandet ska ökas.

– Det är nog också en grej som gör att man håller emot för att vi alla måste veta. Det viktigaste är att tvätta händerna, det blir ett helt paket; munskydd används alltid tillsammans med andra åtgärder.

Enligt Johansson finns det också många oklarheter i diskussionen om munskydd.

– Det är en lite förvirrad debatt med många känsloargument. Att det är så kontroversiellt är för att ingen är säker på siffrorna, därför behövs det tas fram underlag för besluten som tas här i Sverige. Det tror jag skulle lugna den känslosamma debatten.

Publicerad: