Coronaviruset

Här jagas patient zero efter bröllop – i norska kommunen ökar antalet smittade

Av: 

Marcus Älverbrandt

NYHETER

Norge har framgångsrikt lyckats med att plana ut sin coronakurva.

Men en kommun i Sydnorge sticker ut med skenande smittotal, rapporterar Verdens Gang.

Nu söker man febrilt efter källan till smittoutbrottet.

Med 23 nya bekräftade fall den senaste veckan är Moss kommun, sex mil söder om Oslo, den enda norska kommunen där infektionstalen i covid-19 ökar.

De infekterade spåras till tre sällskap: ett bröllop och två utlandsresor. Särskilt är det bröllopet, som var spritt över tre dagar med gäster från fem olika kommuner, som man tror gett upphov till den ökade spridningen. 16 av de nya 21 fallen har kopplingar till bröllopet men bara tre närvarade på själva tillställningen. Därför är dessa tre av särskilt intresse för smittospårningen. Men var dessa gäster blivit smittade och vilka de sin tur kan ha smittat är ännu oklart.

Kommunläkaren Kristian Krogshus berättar för Verdens Gang att fokus nu ligger på att hitta ”patient zero”, det vill säga själva urkällan till smittan.

– När vi kartlägger personerna försöker vi gå så långt tillbaka i tiden att vi kommer att kunna hitta en smittkälla, säger kommunläkarchefen Kristian Krogshus i Moss till VG.

Moss, Norge.

”Krävande detektivjobb”

Men det har visat sig lättare sagt än gjort. Kommunen har inte lyckats få tag på en komplett lista över vilka som deltog på bröllopsfirandet och dessutom är det många som inte tar upp telefonen när det ringer från okänt nummer. Kristian Krogshus beskriver smittospårningen som ett krävande detektivjobb.

– Vi är beroende av ett bra samarbete och att människor vågar säga sanningen utan att vara rädda för konsekvenserna. Vi förstår att detta är mycket svårt för de inblandade, säger han och tillägger:

– Men vi har inget val. Vi måste ge befolkningen information om hur snabbt infektionen kan spridas och hur viktigt det är att alla gör det bästa de kan för att stoppa viruset.

ANNONS EXTERN LÄNK

Just nu upp till 50 % på utvalda glas hos Cervera – handla här

Cervera

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Norge

Bröllop