Varannan kvinna har utsatts för sexuella trakasserier och våld
”Omfattningen är helt oaccaptabel”
Publicerad 2019-05-28
Nästan hälften av kvinnorna i Folkhälsomyndighetens stora sexstudie uppger att de utsatts för sexuella trakasserier.
Även sexuella övergrepp är vanligt.
– Det här är fruktansvärda siffror, som måste få politiker, rektorer, arbetsgivare och föreningsledare att både vakna och agera. Så här kan vi inte ha det, säger Lena Hallengren (S), socialminister.
På tisdagen publicerade Folkhälsomyndigheten sin stora undersökning om sexuell och reproduktiv hälsa. 15 000 personer i åldrarna 16 till 84 år har hösten 2017 svarat på frågor om sitt sexliv i undersökningen, gjord på uppdrag av regeringen.
42 procent av kvinnorna i studien uppger att de har upplevt sexuella trakasserier. Motsvarande siffra för män är 9 procent. Mer än var tredje kvinna och nästan var tionde man säger att de upplevt någon form av sexuellt övergrepp.
– Omfattningen är helt oacceptabel. Det här är ett stort folkhälsoproblem och dessa handlingar måste upphöra, säger Louise Mannheimer, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
– Vi vet ju att de här problemen är stora, inte minst efter #metoo. Det säger oss också hur viktigt det är att arbetet mot våld och sexuella trakasserier fortsätter och förstärks. Vi får aldrig bagatellisera eller förminska de tjejer och killar som vågar berätta om att de blivit utsatta, säger socialminister Lena Hallengren (S).
Sexuellt våld vanligare bland homosexuella
Skillnaderna mellan könen är stora. Fler kvinnor än män har utsatts för försök till samlag genom våld eller hot om våld; 11 procent jämfört med 1 procent bland män. Men bland homosexuella, transpersoner och bisexuella är andelen som utsatts för sexuellt våld högre: 30 procent av de homosexuella männen och 10 procent av männen.
”I dag släpper Folkhälsomyndigheten en stor befolkningsstudie om SRHR* i Sverige. Den visar bland annat att nästan hälften av alla kvinnor utsatts för sexuella trakasserier. Det är helt oacceptabelt! Sverige måste öka jämställdhetsarbetet och modernisera sex- och samlevnadsundervisningen”, skriver paraplyorganisationen Sveriges Kvinnolobby på Twitter.
*sexuell och reproduktiv hälsa.