Göklar vilken flygtur – Onon satte rekord

Av: Erik Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Nästan hela världen har flygförbud.

Det gäller inte göken Onon som när han i natt landade i Mongoliet fullbordade en rekordflytt på över 12 000 kilometer.

”Otrolig navigation och uthållighet”, skriver Twitter-kontot Birding Beijing som varit en del av forskningsprojektet.

Göken Onon
Foto: The Mongolia Cuckoo Project
Göken Onon

Den 8 juni förra sommaren släppte ornitologer vid Khurkh fågelstation i Mongoliet iväg göken Onon – döpt efter en lokal flod – med en satellitspårning fäst runt ena benet.

På onsdagsmorgonen, svensk tid, kom han tillbaka – som en historisk fågel. Onons hemfärd på 12 000 kilometer från Zambia i Östafrika är den längsta flytten någonsin av en landfågel enligt ”The Mongolia cuckoo project”, skriver BBC.

”Totalt har Onon passerat 27 landsgränser och flugit över 16 länder. Otrolig navigation och uthållighet. Nu finns ingen tid att förlora, han måste sätta upp ett revir och försvara det från konkurrerande hannar och para sig med så många honor som möjligt”, skriver organisationen Birding Beijing på sin hemsida.

Flög 5 000 kilometer i sträck

Sammanlagt har Onon flugit 26 000 kilometer sedan han lämnade Mongoliet för ett drygt år sedan.

Bland de mest imponerande sträckorna som Onon klarade av var 5 000 kilometer i sträck från Kenya, över Indiska oceanen till Madhya Pradesh i Indien. Totalt tog hemfärden en knapp månad.

Länge hade han en annan märkt gök, Bayan, precis i hälarna. På bara två veckor flög Bayan 10 000 kilometer – men i den kinesiska provinsen Yunan upphörde signalerna från honom. Bayan tros ha fallit offer för utmattning eller blivit uppäten.

”Det är en påminnelse om att flyttfåglars migrering är tuff och att det finns många hot längs vägen”, skriver Birding Beijing i en uppdatering på sin hemsida.

Publicerad:

LÄS VIDARE