Våldsamma upplopp sprids i USA efter Floyd-protester

De våldsamma upploppen fortsatte under natten mot söndagen att sprida sig över hela USA.

I Philadelphia har flera poliser brännskadats efter att ha blivit beskjutna med vattenpistoler – laddade med kemikalier.

Oroligheterna efter det dödliga polisingripandet i Minneapolis har nu nått minst 30 städer och ytterligare en person har skjutits till döds.

Tusentals poliser och hela Nationalgardet i Minnesota har kallats in till tvillingstäderna Minneapolis och Saint Paul.

– Det blir farligt på gatorna i kväll. Därför mobiliserar vi nu den största styrkan vi kan uppbåda, sa Tim Walz, guvernör i Minnesota, under lördagskvällen.

Utegångsförbudet började gälla klockan 20, lokal tid (03, svensk tid). Men på bilder från Minneapolis har stora skaror av demonstranter setts på gatorna långt efter att klockslaget passerat. Polisen har svarat med gummikulor, chockgranater och stora mängder tårgas samtidigt som försökt mota bort människor från gatan.

Upploppen har eskalerat efter att den svarte tvåbarnspappan George Floyd, 46, dog under ett brutalt polisingripande i staden den 22 maj. Händelsen filmades och en polisman är gripen misstänkt för mord alternativt vållande till annans död.

Polisbrand i brand i Chicago.
Polisbrand i brand i Chicago.
Poliser i Philadelphia.
Poliser i Philadelphia.
Tusentals poliser har kallats in till tvillingstäderna Minneapolis och Saint Paul där protesterna fortsätter.
Tusentals poliser har kallats in till tvillingstäderna Minneapolis och Saint Paul där protesterna fortsätter.

Nationalgardet kallats in efter upplopp i minst åtta delstater. Förutom Minnesota gäller det Georgia, Ohio, Colorado, Wisconsin, Kentucky, Utah, Texas och District of Columbia.

Dessutom råder utegångsförbud under dygnets mörka timmar i 25 städer i 16 delstater, enligt CNN. Bland dem finns Los Angeles, Atlanta, Miami, Chicago och Philadelphia.

Men protesterna och upploppen fortsätter. Enligt CNN har oroligheterna nu spridit sig till minst 30 städer från kust till kust. Minst tre personer har skjutits, en av dem till döds, i Indianapolis, rapporterar ABC News.

Vattenpistoler med kemikalier

Minst 13 poliser har skadats i Philadelphia där tusentals personer deltog i demonstrationer under lördagen. Tre av polismännen drabbades av brännskador efter att ha blivit beskjutna med kemikalier från vattenpistoler. I staden har polisbilar vandaliserats samtidigt som bilder visar hur kravallutrustad polis brottar ner demonstranter.

Även stadshuset ska ha vandaliserats i staden och på Twitter vittnar människor om att byggnaden satts i brand. På stadens gator har poliser attackerats med flaskor och polisbilar bränts, enligt The Philadelphia Inquirer.

Protester i Las Vegas.
Protester i Las Vegas.
Rök från tårgas omger poliser i Las Vegas.
Rök från tårgas omger poliser i Las Vegas.
Demonstranter vid Vita huset.
Demonstranter vid Vita huset.

Också i Washington DC fortsatte våldet under lördagen. Secret Service-personal utsattes för för äggkastning och deras fordon vandaliserades utanför Vita huset. Senare under kvällen använde polisen tårgas mot demonstranterna och soldater ur Nationalgardet kallades in för att förstärka skyddet.

Polisbilar i brand

Flera polisbilar sattes i brand och vandaliserades i Los Angeles under sammandrabbningar mellan polis och demonstranter.

Liknande bilder spreds från bland annat Seattle där minst fyra polisbilar stacks i brand utanför en butik som plundrades och New York där en polisbil brann på Union square.

I Chicago ska demonstranter ha öppnat eld mot poliser i närheten av Trump International Hotel. Något som även ska ha skett på fler håll i landet under natten mot lördagen, bland annat i Minneapolis.

Under natten mot lördagen dog även en person i Detroit när någon i en bil sköt in i en folkmassa i stadsdelen Greektown.

Brinnande polisbil i Los Angeles.
Brinnande polisbil i Los Angeles.
Protester i Oakland.
Protester i Oakland.

Två säkerhetsvakter i Oakland, Kalifornien, som bevakade stadens domstol besköts under fredagen. Under upploppen där byggnadens entré krossades och slagord som ”Döda en polis” sprejades på väggarna körde en bil fram till de två säkerhetsvakterna – och öppnade eld.

En av vakterna dog.

Händelsen utreds nu som ett terrorbrott.

– När någon ger sig på en polis eller en polisstation i syfte att skada eller ingjuta rädsla så är det ett inrikes terrordåd, säger Ken Cuccinelli vid den federala myndigheten för inrikes säkerhet, Department of homeland security.

USA:s justitieminster William Barr
USA:s justitieminster William Barr

USA:s justitieminster William Barr säger att demonstrationerna efter George Floyds död har kapats av extremister.

– Det är grupper som utnyttjar situationen för att främja sina egna våldsagendor, säger Barr, enligt VG.

– Många av de här dåden är planerade och organiserade av vänsterradikala extremistgrupper. Många reser in från andra stater för att utöva våld.

Tidigare under lördagen pekade Minnesotas viceguvernör Peggy Flanagan ut högerextremister som en gruppering som kapat de inledningsvis fredliga demonstrationerna.

– Jag lider just nu för även jag vill gå ut på gatorna för att protestera mot dödandet av George Floyd, men det är vitmakt-grupperingar på gatorna. Det är anarkister där. Människor som vill bränna de institutioner som är kärnan i vår identitet, säger Flanagan, enligt MPR News.

Publisert:

LÄS VIDARE