Coronapandemin

Malmström: Svår och skakig väg tillbaka

Av: 

TT

Cecilia Malmström ser en svår väg tillbaka, men utan internationell handel och relationer mellan länder så går det inte. Arkivbild.
Cecilia Malmström ser en svår väg tillbaka, men utan internationell handel och relationer mellan länder så går det inte. Arkivbild.

NYHETER

Vägen tillbaka efter krisen kan bli både krokig och farlig. Bland farorna finns budgetbråk i EU, hot om handelskrig och demokratikriser.

Den som varnar är förra EU-kommissionären Cecilia Malmström.

Det finns många saker att ta hand om innan vi är tillbaka i någon form av normalläge igen, konstaterar Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär med handel som ansvarsområde, och nu gästprofessor vid handelshögskolan i Göteborg.

– Det är en hel mängd problem som måste lösas. Allt från vaccin och läkemedel till hur man kan resa, och att ta hand om människor och företag som farit illa. Vi måste rusta oss för framtiden för att på sikt få en bättre utveckling, säger hon till TT.

För EU:s del handlar det om att få den inre marknaden att fungera igen, och att rädda företag och jobb. Både i Sverige och inom hela EU är det nu viktigt att stötta de små företagen, understryker hon.

Måste minnas det vi lovat

Men det gäller också att komma ihåg det som utlovades innan pandemin lamslog allt.

– Vi måste göra de reformer som vi behövt göra sedan tidigare. Europa har förbundigt sig att göra till exempel klimatåtaganden för en grön hållbar tillväxt.

Krisen gör nu att flera EU-länder får det riktigt svårt ekonomiskt.

– Nu förhandlas det – om man uttrycker det snällt – om EU:s långtidsbudget. Hur det blir kan man inte svara på ännu. Det kan bli aktuellt med lån, bidrag eller skuldavskrivning, eller en kombination.

Trump komplicerar

Jobbet med EU:s frihandel och multilaterala handelsavtal med andra länder måste fortsätta, trots krisen, understryker hon.

– Det är väldigt viktigt att vi fortsätter. Vi har förhandlingar om flera frihandelsavtal igång, och det är viktigt att de läggs fram då de är klara.

Relationen mellan EU och USA är komplicerad nu, enligt Cecilia Malmström.

– Vi måste hitta någon form av lösning med USA, kanske något slags miniavtal för att lugna ned känslorna. Men frågan kompliceras av att vi har en president i USA som tycker att handelskrig är ett bra instrument, och som går in i en valrörelse nu. Sedan har vi också förhållandet till Kina.

Smutsig valkampanj i USA

Hon ser en väldigt smutsig valkampanj framför sig i USA. Retoriken kan trappas upp ännu mer, om handelskrig och skulden för pandemin.

– Vi ser nu att propaganda sprids. Exempelvis om hur viruset startade. Men det gäller att ha is i magen, och se att allt i retoriken inte materialiseras. USA är vår viktigaste handelspartner, och USA är stort. Det finns otroligt många aktörer där.

Frågan är då hur EU kommer att klara krisen, med alla faror på vägen ur den. Cecilia Malmström är trots allt försiktigt optimistisk.

– Just nu är alla i hela världen försvagade. Arbetslösheten stiger och företag går i konkurs. Det här är inte över på en natt. Det kommer att ta tid, och komma bakslag. Det finns ingen vägkarta för det här. Men historien har visat att kriser har stärkt det europeiska samarbetet, och jag tror att den här också kommer att göra det.

EU kommer att ta sig samman, tror hon, för att det är nödvändigt.

– Vi kan inte ta oss ur det här på egen hand, säger Cecilia Malmström.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Cecilia Malmström

EU

Coronaviruset

Europa

Tillväxt

Frihandel