Malmö

M vill stoppa festival för unga: ”Befängd idé”

Av: 

Susanna Nygren

Åsa Passanisi

Torbjörn Tenghammar (m).
Torbjörn Tenghammar (m).

NYHETER

Under jullovet bjuder Malmö stad på en gratis spelfestival för barn- och unga. Det vill det moderata oppositionsrådet, Torbjörn Tegnhammar, sätta stopp för. Han tycker att satsningen är oansvarig – samtidigt som kommunen går mot ett underskott på 392 miljoner.

– Fem miljoner kronor ska gå till att man ska få spela gratis tv-spel. Det är väldigt oansvarigt i en tid när hemtjänsten är bland den sämsta i Sverige, säger Torbjörn Tegnhammar (M), oppositionsråd.

Från den 28 december till 5 januari vigs Stortorget i Malmö till ett stort spelevenemang för barn och unga. Evenemanget kallas ”Vinterspelen” och är en spel- och kulturfestival som pågår under en vecka. Här kan barn och unga bland annat prova olika tv-spel, e-sport och brädspel.

Festivalen är gratis för att skapa ett aktivt jullov för barn och unga.

Enligt det moderata oppositionsrådet, Torbjörn Tegnhammar, kostar festivalen fem miljoner kronor – pengar som Malmö stad står för.

Det gör honom upprörd.

– Hela idén är så befängd att vi i en så pressad situation ska lägga fem miljoner kronor på gratis tv-spel, säger han.

Vill stoppa festivalen

Torbjörn Tegnhammmar syftar på det stålbad som väntar kommunen de närmaste åren. Den senaste prognosen säger att det kommer fattas omkring 392 miljoner för att kommunen ska gå runt.

Torbjörn Tegnhammar tycker att politikerna borde ha ställt in festivalen i år – med tanke på det ekonomiska läget.

– Det är väldigt oansvarigt i en tid där det finns skolor i Malmö där inte ens hälften av eleverna klarar av att till räckliga kunskaper. Det är en felaktig prioritering, säger han.

”Kommunen betalar”

Det är andra året som ”Vinterspelen” hålls i Malmö. Förra året var det en statlig lovsatsning – där staten stod för finansieringen.

– Den här gången har kommunen tagit över det. Man genomför det och finansierar det i kommunal regi, säger Torbjörn Tegnhammar.

Andreas Schönström, (S), kommunalråd för teknik och service, är förvånad över Tegnhammars utspel.

Andreas Schönström, (S), kommunalråd för teknik och service.

– Var han får siffran fem miljoner ifrån vet jag inte. Kommunen lägger 2,6 miljoner på ”Vinterspelen”, säger han och fortsätter:

– Förra året besöktes festivalen av 70 000 personer, det är tre gånger fler än vi räknade med.

Andreas Schönström, (S) menar vidare att ”Vinterspelen” är en viktig satsning av flera anledningar. Dels får barn och unga, som annars skulle ha varit sysslolösa, något att göra – vilket i sig är viktigt i en stad som Malmö, som har problem med kriminalitet. Det andra menar han har med spelindustrin och stadens handlare att göra.

– Tack vare att så många rörde sig i centrum under ”Vinterspelen” förra året, kunde handlarna se ett ekonomiskt uppsving. Den här satsningen är även viktig för en av stadens största näringar‚ spelindustrin.

Maria Sjögren som är projektledare för ”Vinterspelen” för Malmö stad i år, berättar att många som besökte festivalen förra året bar med sig en positiv upplevelse.

– Vi gjorde en besöksundersökning som visade att man var nöjd med innehållet. Många angav att man hade fått pröva nya saker, säger hon.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Malmö

LÄS VIDARE

392 miljoner kronor saknas i Malmös budget inför nästa år

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö

Moderaterna

Tv-spel

Socialdemokraterna

Torbjörn Tegnhammar

E-sport

Politik