Männen som köper sex: ”De tycker alltid synd om sig själva”

Av: Elina Haimi, Nora Fernstedt

Publicerad:
Uppdaterad:

Från tonåringar till 80-plussare – det är mycket som skiljer de sexköpande männen åt.

Men en sak har de gemensamt.

– När de åker fast skyller de alltid ifrån sig, säger Anna Sander, en av grundarna till föreningen Talita som hjälper kvinnor ur prostitution.

Under natten till fredagen greps tv-profilen Paolo Roberto för sexköp. Något han gick ut och berättade om själv i TV4 senare samma dag.

– Jag har köpt sex, säger tv-profilen och påstår att han inte gjort det förut.

Organisationen: ”Kvinnorna mår dåligt”

Det var vid en razzia mot en lägenhetsbordell på Östermalm som Paolo Roberto och tio andra män greps av polisen.

Det är en typ av miljö där kvinnorna generellt mår väldigt dåligt, menar Anna Sander som är en av grundarna till föreningen Talita som hjälper kvinnor ut ur prostitution och människohandel för sexuella ändamål.

– Bara den senaste veckan har vi hämtat en flicka från sjukhus. En annan flicka som också kom den här veckan är i så dåligt skick att hon varken äter eller sover, hon har så mycket ångest. Det säger något om hur det ser ut på de här bordellerna, säger Anna Sander till Aftonbladet.

Skyller ifrån sig

Enligt henne finns det ingen ”mall” för vem den manliga sexköparen är. De finns i alla åldrar och samhällsklasser och kan ha alla möjliga olika yrken. Men gemensamt är att de skyller ifrån sig när de åker fast, menar Sander.

– Det är aldrig någon som säger ”jag är hemskt ledsen att jag utnyttjat den här kvinnan, jag hoppas att hon kan förlåta mig”. Det är alltid samma sak, att mannen tycker otroligt synd om sig själv. Sen ser vi även att nästan alla de här männen konsumerar pornografi.

Paolo Roberto talade ut i en intervju med Jenny Strömstedt.
Foto: TV4
Paolo Roberto talade ut i en intervju med Jenny Strömstedt.

”Förstör en annan människas liv”

Prostitutionen är utbredd i Sverige och finns över hela landet, men är något mer koncentrerat till storstadsregionerna, säger Anna Sander.

Hon tror att frågan om prostitution behövs lyftas mer än vad den gör i dag, för att få de sexköpande männen att förstå vad de utsätter kvinnorna för.

– Många män tror att de här kvinnorna älskar sex och att det är det här de vill göra. Men den stora majoriteten gör det av helt andra anledningar. Det handlar om fattigdom och självskadebeteende och de mår väldigt dåligt. De måste förstå att de är med och bidrar till att förstöra en annan människas liv, säger Sander.

Foto: ANDREAS BARDELL
Mitt i Stockholm sker sexhandeln helt öppet. Arkivbild.
Publicerad:

LÄS VIDARE