Nordisk skepsis till Merkel och Macron

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Både Sveriges finansminister Magdalena Andersson och hennes danske kollega Nicolai Wammen är skeptiska till Frankrikes och Tysklands nya plan på återhämtningsstöd efter coronakrisen. Arkivfoto.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Både Sveriges finansminister Magdalena Andersson och hennes danske kollega Nicolai Wammen är skeptiska till Frankrikes och Tysklands nya plan på återhämtningsstöd efter coronakrisen. Arkivfoto.

Bra och nödvändigt för hela EU, tycker Tyskland och Frankrike om sitt förslag om mångmiljardbidrag för återhämtningen efter coronakrisen.

Fast i Norden är skepsisen stor.

Österrikes förbundskansler Sebastian Kurz var kritisk mot den tysk-franska planen redan omedelbart efter att den offentliggjordes i måndags.

Nu fyller Danmarks och Sveriges finansministrar på.

– Vi är skeptiska framför allt till idén att EU skulle låna upp pengar och sedan ge ut dem som bidrag. Det skulle vara en underskottsfinansiering av EU-budgeten. Det skulle vara något helt nytt och det är vi mycket skeptiska till. I så fall är det bättre att låna till att låna vidare, säger Magdalena Andersson (S) till TT efter tisdagens webbmöte med sina kollegor från övriga EU.

TT: Hur ska man göra i stället?

– Vi tycker naturligtvis att man kan använda de befintliga resurserna vi har på ett mer effektivt sätt. När vi nu är i en kris så finns det kanske saker som vi inte behöver göra, säger Andersson.

I allas intresse?

Den tysk-franska planen går ut på att EU gemensamt lånar upp pengar med hjälp av garantier från medlemsländerna. Sedan ska 500 miljarder euro – motsvarande 5 300 miljarder svenska kronor – kunna ges i bidrag till de värsta coronadrabbade regionerna och sektorerna i EU. Återbetalningen av lånen ska sedan ske gemensamt av hela EU under kommande budgetperioder.

– Den här nya 500-miljardersfonden kommer att göra det möjligt för Europa att tillsammans växa ut ur krisen och bli starkare. Det är ett väldigt bra besked inte för ekonomin och jobben utan också för EU:s framtid, säger Tysklands finansminister Olaf Scholz enligt nyhetsbyrån Reuters.

– Det ligger i alla europeiska länders intresse att skriva under på det här initiativet. Om det inte görs framsteg kommer ingen att komma ut ur det här, säger i sin tur Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian till tv-kanalen LCI.

Viktig marknad

Nästa vecka kommer EU-kommissionen att presentera sina planer på hur en återhämtningsfond bör se ut och hur förslaget till ny långtidsbudget för år 2021–2027 kan anpassas till den nya verkligheten.

Magdalena Andersson säger sig "så klart" förstå behovet av återhämtning, men manar ändå till att hålla ner EU-budgeten.

– Sedan får vi naturligtvis diskutera det som kommissionen kommer fram med och det tysk-franska förslaget. Men det som kanske är viktigast är att den europeiska återhämtningen ju inte kommer att ske via EU-budgeten eller pengar från Bryssel. De stora pengarna finns i medlemsstaternas egna ekonomier och budgetar, säger Andersson och trycker framför allt på vikten av att få bort alla tillfälligt stängda gränser och handelshinder.

– Ska Europas ekonomi återhämta sig måste den inre marknaden fungera igen. Det är långt mycket viktigare än andra åtgärder som vi diskuterar, säger finansministern till TT.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE