Qatar stänger butiker för att stoppa corona

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Qatars emir Tamim bin Hamad Al-Thani. Arkivbild.
Foto: Michel Euler
Qatars emir Tamim bin Hamad Al-Thani. Arkivbild.

Qatar stänger landets samtliga butiker och pausar all kommersiell aktivitet under den 19–30 maj, i syfte att minska spridningen av coronaviruset, enligt den statliga nyhetsbyrån QNA. Beslutet gäller inte för apotek, matbutiker och matleveranser.

Sedan tidigare hålls moskéer, skolor, köpcentra och restauranger stängda i den lilla Gulfstaten.

I söndags rapporterades att antalet bekräftat coronasmittade i Qatar har överstigit 30 000. Det innebär att drygt 1 procent av de 2,75 miljoner invånarna har testat positivt för covid-19.

För att försöka bromsa smittspridningen fattades nyligen beslut om krav på att bära munskydd utomhus för invånarna. Den som bryter mot reglerna riskerar upp till tre års fängelse och böter på upp till motsvarande omkring 500 000 kronor. Personer som kör bil ensamma undantas.

PODD Corona - så fattar man beslut under stor osäkerhet

Under coronapandemin är det mycket som har varit osäkert - vi vet varken hur dödligt viruset är eller hur vi bäst stoppar smittspridningen. Trots att vi saknar grundläggande fakta så behöver våra myndigheter och politiker välja väg och bestämma hur vi ska hantera viruset. I det här avsnittet pratar vi om hur man kan resonera när man ska fatta beslut, trots stor osäkerhet. Gäst i avsnittet är Karim Jebari, programledare är Marcus Ulvsand.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE