Coronapandemin

Ingen ersättning – om praktikplatser utgår

Av: 

Robert Rosén

Foto: Christine Olsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

NYHETER

Ungdomar som får en sommarpraktik via Malmö stad löper en risk att mista sina platser på grund av coronaviruset.

Men om det inträffar får ungdomarna ingen ersättning.

– Det utgår bara till utförd praktik, säger Graziela Zibner, enhetschef på arbetsmarknadsavdelningen.

Stockholm stad tog tidigare i maj beslutet att betala ut ersättning även till ungdomar som inte jobbar. Det gäller då de ungdomar som blivit erbjudna en sommarpraktik av kommunen, men där coronapandemin gör att det inte blir något jobb, vilket P4 Stockholm tidigare berättat om.

I Malmö har man tidigare tittat på frågan och kommunen har nu nått ett beslut. Någon ersättning kommer inte utgå, om praktiken inte genomförs.

– Vi arbetar enligt samma princip som tidigare år. Att i mesta möjliga mån hitta en ersättningsplats om en plats blir inställd, säger Graziela Zibner, enhetschef på arbetsmarknadsavdelningen, och fortsätter:

– Vi ser risken att ju närmare startdatum vi kommer så kan platser bli indragna men vi har inga ersättningsplatser. Men då får man inte ersättning. Det utgår bara till utförd praktik.

”Naturligtvis väldigt olyckligt”

Att kommunen landat i ett annat beslut än Stockholm menar hon kan bero på att förutsättningarna skiljer sig åt mellan kommuner och hur man hanterat fråga.

– Vi i Malmö har efter noga övervägande valt denna inriktning för sommarpraktiken 2020. Sen är det naturligtvis väldigt olyckligt om platser inte blir av. Vår vilja och ambition är att så många som möjligt ska försöka lösa det åt ungdomar som blivit erbjudna platser, säger Graziela Zibner.

Ett huvudskäl till att Malmö valt att inte betala ut ersättning till de ungdomar som med kort varsel blir av med de praktikplatser de erbjudits är att det i sådana fall gjorts av skyddskäl.

Inga vårdplatser erbjuds

I teorin kan ungdomar således bli av med sin praktik och stå utan ett sommarjobb bara dagar innan de ska börja. Kommunen för vid en sådan situation en diskussion med arbetsgivaren för att se till att det inte finns andra arbetsuppgifter eller andra arbetsområden som praktiken kan genomföras inom.

Kommunen har tidigare tappat sina praktikplatser inom hotell, restaurang och handel. Nyligen stod det även klart att det inte blir några platser inom hälsa, vård och omsorg, vilket Sydsvenskan var först med att berätta, som förra året erbjöd 320 platser.

– Där är orsaken att man inte vill riskera smittspridning inne på äldreboenden hos brukarna. Det är rent kopplat till restriktionerna kring covid-19.

Kommunen har i nuläget 1 300 praktikplatser färdiga, men arbetar för att fortlöpande kunna erbjuda fler.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

51% RABATT

790 SEK

Klippning inklusive färgning

Hos Dark & Bright

50% RABATT

1750 SEK

Rekond hos Stationens Bilvård

Utvändig tvätt med avfettning, fälgtvätt och schamponering sam...

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Malmö

Coronaviruset

Sommarjobb