”Fruktansvärt att en sekt kan få skattemedel”

Av: Robert Rosén

Publicerad:
Uppdaterad:
Malmö är den kommun som placerat flest personer på Narconons behandlingshem i Eslöv.
Foto: SVT
Malmö är den kommun som placerat flest personer på Narconons behandlingshem i Eslöv.

Malmö stad har betalat sju miljoner kronor till det kritiserade behandlingshemmet i Eslöv.

Efter att nära kopplingar till scientologirörelsen nu avslöjats vill Moderaterna att kommunen slutar placera missbrukare där.

– Det är fruktansvärt att en sekt kan få skattemedel för att behandla personer som är i en så utsatt situation, säger Helena Nanne (M), vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden.

Det var SVT Nyheter som i dokumentären ”Lockad av scientologi” avslöjade att kommuner i landet betalar ut skattemedel till organisationer med nära kopplingar till den kritiserade scientologirörelsen.

Bland annat pekades Narconons behandlingshem i Eslöv ut. Malmö är den kommun som placerat flest personer på det boendet – till en kostnad av mer än sju miljoner senaste sex åren.

Vill stoppa omedelbart

Avslöjandet fick på onsdagen Malmömoderaterna att agera. Helena Nanne (M), vice ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, begär att Malmö stad omgående upphör med placeringar på Narconon.

– Jag tycker det är fruktansvärt att en sekt kan få skattemedel för att behandla personer som är i en så utsatt situation som det är att vara i missbruk. Därför behöver det här upphöra, säger Helena Nanne (M).

De metoder som används på behandlingshemmet har tidigare fått även myndighetskritik och anses inte bygga på vetenskaplig grund. Någonting Helena Nanne också tagit i beaktning.

Foto: Moderaterna/Pressbild
Initiativet från Helena Nanne kommer tas upp när nämnden träffas den 28 november.

”Tror det finns stora risker”

– De har ju tidigare kritiserats av Socialstyrelsen. Det var dock innan min tid med de här frågorna. Jag har inte fått några signaler om att de varken är bra eller dåliga från vår förvaltning, men kritiken i SVT är skäl nog för att upphöra med placeringarna.

– Dels är det kopplingen till och finansieringen av scientologirörelsen men det är också de metoder som dömts ut av Socialstyrelsen och som de rent av tycker borde förbjudas, säger Nanne.

Hon berättar att hon reagerade starkt när hon fick reda på samröret med scientologerna.

– Jag blev bekymrad över de personer som är i en så utsatt situation, att de hamnar i händerna på den här verksamheten. Jag tror det finns stora risker med det och blir besviken över att vi lägger skattepengar direkt in i den här verksamheten. Jag tycker inte det är okej.

Oklart var placering ska ske

Av de skattemedel som behandlingshemmet fått de senaste åren har Malmö stad stått för mer än en tredjedel. Var kommunen istället ska placera personer med missbruksproblematik, för att de ska få behandling, har Helena Nanne i dag inget svar på.

– Då får vi vända på alla stenar och hitta andra lösningar. Jag kan tänka mig det mesta, så länge det inte finansierar en sektverksamhet. Det är bra med olika alternativ och att det inte bara finns offentlig verksamhet, men någonstans här går gränsen för vad jag tycker att vi kan erbjuda.

I dokumentären har företrädare för Narconon förnekat att behandlingshemmet har kopplingar till scientologirörelsen, men bekräftat att de betalar en licensavgift för att få använda de metoder som rörelsen utvecklat.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE