Övergiven sälunge avlivad – människor kom för nära

Uppmaningarna om att beundra på avstånd har inte respekterats. Under söndagskvällen tvingades polisen avliva en av sälungarna i västra Skåne.

I Skåne har polisen tagit emot många oroliga samtal från allmänheten som sett övergivna sälungar på stränderna i Västra Skåne.

Enligt polisen är ungarna dock inte föräldralösa utan ligger på stränderna medan de väntar på sina mammor som är ute och fiskar.

– Eftersom ungarna inte är simkunniga lämnas de kvar på stranden. Det är inte ovanligt att de ligger där ganska länge innan mammorna kommer tillbaka med mat, säger Filip Annas, presstalesperson vid polisregion Syd.

Sälungar.
Sälungar.

Sälmamman övergav sin unge

Allmänheten har uppmanats att hålla minst 100 meters avstånd från sälungarna, eftersom mammorna inte vågar komma upp till dem om det finns människor i närheten.

Vädjan har dock inte respekterats. Efter flera samtal om en sälunge som låg övergiven på en strand vid Strandvägen i Helsingborg åkte polisen dit på söndagskvällen. Där konstaterades att sälkutens liv inte gick att rädda.

– Mycket folk i närheten har förmodligen gjort att mamman inte har vågat sig upp på stranden och därför har hon övergivit ungen. Så på grund av ungens välmående avlivade vi den, säger Filip Annas.

Publisert:

LÄS VIDARE