Mejla

Andreas Hansson

Juristen Anne Ramberg sommarpratar: Skärpa, förnuft och lite skrävel

Men man måste inte hålla med advokatsamfundets omtvistade generalsekreterare

NYHETER

Det finns nåt lite obehagligt i de gamla Dramaaatenstötarna som gärna proklamerar sig ha valt det vackraste yrket i världen.

Känslan blir lite densamma när Anne Ramberg pratar om advokat som ”i mitt tycke det finaste yrket i världen”.

Man talar helt enkelt mest till sin egen grupp än till andra.

På den punkten är hon klockren inspirationslyssning på landets juristutbildningar. Advokatsamfundets generalsekreterare inleder också med en definition av professionen som hämtat i ett lexikon.

Men det finns annat att hämta för oss med lite solkigare yrken.

Anne Ramberg

Foto: Mattias Ahlm / SVERIGES RADIO

Ramberg gör en vass samtidsanalys av världen, Europa och Sverige, där det konstant bränner till och som inte på något vis undgår juridikens gräddhylla. Svensk lagstiftning diskriminerar nyanlända negativt och den polariserande främlingsfientligheten som sprider sig i världen når i flera länder långt in upp lagstiftandet och toppolitiken. Demokratin backar.

Backar inte för svåra frågor

Hon radar upp maktmän som Putin, Erdoğan och Trump bland fler oroande missbrukat just demokratin för att nedmontera densamma, och uppmanar oss alla att försöka motverka den utvecklingen. Greta Thunbergs och Elin Ersson hyllas som exempel på civil olydnad och civilkurage som behövs. Sedan varvas Frank Sinatra med Lady Gagas ”Shallow”.

Man måste inte hålla med om allt, det tycker inte ens Anne Ramberg som argumenterar förnuftigt och sakligt och inspirerar till värdig debatt, och väjer inte för infekterade frågor som den skamligt eviga Israel-Palestina-konflikten.

Tickande bomb

Israel har ett ansvar för att tillvarata människors rättigheter. De har rätt att försvara sig men samma rätt tillkommer Palestina och Gaza, som plågats hårt, menar hon. Det blir oundvikligen en tickande bomb, eftersom människor utan framtid inte har något att förlora.

Kanske är det i balansens namn hon ägnar märkligt lång tid åt reklam för Micael Bindefelds för allt i världen viktiga stiftelse, där hon själv sitter i styrelsen, för konst mot förintelsen.

Programmet är dock som ett stimulerande och tankeväckande samtal med någon man gärna träffar igen.

 

”Sommar i P1” med Anne Ramberg sändes direkt i P1 på tisdagen och i finns nu på Sveriges radios hemsida.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Av: 

Andreas Hansson

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är sommarpratarna 2019

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommarvärdar 2019

Sommar i P1

Anne Ramberg

AB Voice