Iran laddar för hårdare restriktioner

Av:  TT

Över 27 000 uppges ha smittats och mer än 2 000 människor har dött. Men i det svårt coronavirusdrabbade Iran har myndigheterna ännu inte infört tvingande restriktioner.

– Man har inte råd att stänga ner ekonomin, säger Irankännaren Rouzbeh Parsi.

I fredags inleddes det persiska nyårsfirandet nouruz. Trots att Teheran ställt in den vanligen så glada och fyrverkerikantade festligheten – och trots påbud om att avstå från icke nödvändiga resor – sågs hundratusentals iranier på vägarna.

– För att vara ett land som många uppfattar som auktoritärt har staten svårt att få folk att lyda, säger Parsi, som är programchef på Utrikespolitiska institutet, till TT.

Fjärde i världen

Iran är för närvarande det fjärde värst virusdrabbade landet i världen efter Italien, Spanien och Kina, enligt den statistik som bland annat EU:s smittskyddsmyndighet ECDC publicerar.

Över 2 000 människor har avlidit av covid-19, varav drygt 140 det senaste dygnet, meddelade hälsodepartementet i Teheran på onsdagen. Totalt uppges över 27 000 fall av smittan ha bekräftats.

Den typen av statistik är dock svår att bekräfta och både regimen och oppositionen har att vinna på att framställa en viss bild av läget. Oppositionsgrupper har hävdat att över 10 000 människor avlidit i covid-19.

– Att fler har dött än vad som officiellt erkänts är klart, men hur många är omöjligt att säga. Min uppfattning är att regimen försökte mörka läget tidigare men jag är inte säker på att de gör det i dag. Även den officiella statistiken har stigit dramatiskt, säger Parsi.

Oavsett vilket är det klart att Iran, som redan före virusutbrottet befann sig i ett allvarligt ekonomiskt läge på grund av sanktioner mot dess kärnenergiprogram, går på knäna. Ett skäl till att regimen inte beordrat alla att stanna hemma är att man inte har råd med en stängning av det sköra näringslivet, enligt Parsi.

Stoppa resvåg

De senaste veckorna har iranska regimföreträdare förbjudit icke-nödvändiga resor, uppmanat vissa statsanställda att stanna hemma och beordrat ut militär på Teherans gator. Och i statlig tv har avskräckande modeller över hur illa smittan kan sprida sig om iranierna inte följer dessa råd lagts fram.

Men människor har rest och samlats vid bland annat islamska helgedomar, rapporterar nyhetskanalen al-Jazira. President Hassan Rohani varnade på onsdagen för att ännu mer tvingande åtgärder kommer att sättas in inom kort.

– De (åtgärderna) kan komma att sätta stopp för nästa resvåg. Folk måste inse att dessa svåra beslut fattas för att skydda liv, sade han vid ett tv-sänt regeringsmöte enligt nyhetsbyrån AFP.

Sanktionslättnader

I veckan sade FN:s människorättschef Michelle Bachelet att ekonomiska sanktioner mot länder som Iran bör lyftas på grund av coronaviruset.

– I ljuset av en global pandemi ökar riskerna för oss alla om medicinska insatser förhindras i ett land.

Det resonemanget håller Johan von Schreeb, professor i global katastrofmedicin vid Karolinska institutet, med om.

– Läget i Iran är alarmerande, det är alla ense om, säger han till TT.

– Inom ramarna för sjukvården är det absolut vettigt att lyfta sanktionerna.

Han noterar vidare att det under en längre tid varit oklart hur smittoläget egentligen ser ut i Iran och att myndigheterna inte verkar ha velat fatta nödvändiga beslut om restriktioner.

– Det är uppenbart att det finns mycket att förbättra. "Social distancing" är det som funkar, men det går inte om man har religiösa helgedomar öppna.

Publisert:

LÄS VIDARE