Snart lyfts reserestriktionerna i Wuhan

Av:  TT-AFP-Reuters

Ett tunnelbanetåg i Wuhan förbereds inför att kollektivtrafiken sattes i gång i staden.
Ett tunnelbanetåg i Wuhan förbereds inför att kollektivtrafiken sattes i gång i staden.

Från och med midnatt, natten mot onsdagen, lyfts reserestriktioner i Hubeiprovinsen i Kina.

Personer som är friska blir därmed fria att lämna provinsen.

Hubei, där jättestaden Wuhan ligger, har drabbats värst i Kina av det nya coronaviruset. Men under måndagen rapporterades att en enda person smittats i Wuhan efter fem dagar utan nya smittade.

Nu lättas restriktionerna för provinsen, men i Wuhan fortsätter de gälla fram till och med den 7 april. Där har vägar, järnvägar och flygplatser varit stängda sedan den 23 januari.

Id-kort

Redan nu har livet i mångmiljonstaden börjat återvända till det normala, då många av de strikta karantänreglerna slutat gälla. Boende i Wuhan kan röra sig runt i staden och resa med kollektivtrafik så länge de bär med sig ett id-kort med sin aktuella hälsostatus. Anställda har också fått återgå till jobbet, så länge de har ett tillstånd från sin arbetsgivare.

Även om begränsningarna nu börjar lätta i Wuhan och Hubeiprovinsen skärps de på flera andra håll i Kina, bland annat i huvudstaden Peking. Alla som kommer till staden kommer att sättas i karantän och genomgå hälsokontroller.

I staden Shenzhen ska alla anländande testas och i Macao stoppas besökare från fastlandet, Hongkong och Taiwan.

Från utlandet

Antalet nya coronafall har den senaste tiden ökat i Kina i takt med att många smittade resenärer kommer hem från utlandet, vilket åter ökar risken att smittas på platser där inga nya inhemska fall har hittats de senaste dagarna.

Under måndagen hade Kina 78 nya fall, vilket är dubbelt så många som under söndagen, meddelar hälsokommissionen. 74 av dem kom från utlandet.

Huvudstaden Peking har drabbats hårdast med 31 nya fall från utlandet. Guangdongprovinsen rapporterar 14 och Shanghai nio. Sammanlagt har 427 smittade personer som anlänt från utlandet fått sin diagnos fram till och med måndagen.

Publisert:

LÄS VIDARE