Publicerad:
Uppdaterad:

Detaljer om massmördarens dåd klarnar

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Andrew Vaughan/The Canadian Press/AP/TT
Människor hedrar offren vid en spontan minnesplats i Portapique i Nova Scotia.

Bränder, mörker och skottskadade mötte blåljuspersonal som först larmades ut till Portapique i Kanada i helgen.

Det blev starten på en 13 timmar lång jakt på en massmördare.

Strandsamhället Portapique i Nova Scotia beskrivs som pittoreskt. Men det var mardrömslika scener som mötte blåljuspersonal som larmades dit vid 22.30-tiden på lördagskvällen, lokal tid.

– Jag ser stora lågor och rök från där vi är, säger en person över polisradion, enligt nyhetsbyrån The Canadian Press.

Gömde sig i skogen

Clinton Ellison och hans bror Corrie befann sig i samhället för att hälsa på sin pappa när de hörde skott och såg skenet från en brand i närheten. Corrie Ellison gick ut för att undersöka och när han inte hördes av gick Clinton Ellison ut.

– Jag kunde se en kropp ligga vid sidan av vägen, när jag kom närmare kunde jag se att det var min bror. Jag tog ett steg närmare och kunde se blod och att han inte rörde sig. Jag slog av min ficklampa, vände mig om och sprang för mitt liv i mörkret, säger han till CBC News.

Han gömde sig i skogen i timmar och hörde skott och explosioner från bränderna i närheten.

– Det var som något från en skräckfilm, värre än en skräckfilm. Det var en helvetisk mardröm, säger han till CBC.

Förvirring på platsen

Blåljuspersonalen hade också upptäckt människor som skjutits på platsen. Fler ambulanser skickades dit.

– Det finns en person här med vapen. Patienten vi har sköts av honom. Han var bara där för att titta på branden. Så det kan finnas andra skadade rund elden, hörs en person säga via polisradion, enligt The Canadian Press.

Över radion hörs förvirringen över bränderna, de skottskadade offren och om gärningsmannen var gripen eller inte. Det verkar som att gärningsmannen har tänt eld på byggnader och sedan skjutit människor som flydde lågorna.

Lämnat platsen

Först vid 08 på morgonen därpå, lokal tid, förstod polisen att gärningspersonen hade lämnat platsen, då ett vittne uppgett att han tidigare hade sett personen åka därifrån i en polisbil, klädd som en polis.

Den utpekade gärningsmannen bodde i Portapique och han ska ha dödat minst 13 grannar i närområdet, enligt The Globe and Mail.

Därefter flydde han genom olika samhällen i provinsen Nova Scotia. En del av de 22 personer som sköts till döds verkar ha känt honom. En jaktkompis och hans fru är två av dödsoffren, de sköts mer än fem mil från hans bostad.

Andra verkar ha valts ut slumpmässigt, som parets granne som enligt tidningen ska ha försökt att komma till undsättning. En polis dödades i skottväxling med mannen och en annan skadades i orten Shubenacadie.

Sköts vid mack

Först vid 11.30 på söndagen fick jakten ett slut. Då hade gärningsmannen, enligt CBC då körandes en Mazda tillhörande ett av offren, stannat vid en bensinstation. Enligt källor till CBC befann sig polis av en slump vid samma bensinstation för att tanka och sköt mannen som avled av sina skador.

Den utpekade gärningsmannen, en 51-årig tandtekniker, verkar ha agerat på egen hand. Men polisen utreder fortfarande om någon kan ha hjälpt till att planera dådet. Motivet till dådet är i oklart.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN