Malmöområdet uppbyggt i Minecraft

Norra Grängesbergsgatan i Minecraft.
Norra Grängesbergsgatan i Minecraft.

Användare har numera möjlighet att visa sin framtidsversion för Norra Grängesbergsgatan samt ta del av kulturen hemifrån.

Det sedan området byggs upp i Minecraft.

– Det är ju än mer aktuellt nu i coronatider, konstaterar Iain Dace, från föreningen NGBG.

Den ideella föreningen NGBG ligger bakom många av de evenemang som arrangeras på Norra Grängesbergsgatan i Malmö, där den årliga gatufesten är höjdpunkten.

Nu tar de nästa steg genom att digitalisera gatan som sträcker sig från Rosengård till Augustenborg. De senaste veckorna har området nämligen byggs upp skalenligt i Minecraft.

– Det är ungefär rätt längder, höjder och färger i vår originalversion. Men efter att vi gått live blir det säkert flera hundra versioner av folks egen verklighet av Norra Grängesbergsgatan. Det är och har alltid varit en gata och ett område med mycket folk med olika uttryck, säger Iain Dace, ordförande på NGBG Kulturföreningen.

500 ska kunna samlas

En betaversion av den virtuella versionen av området ligger numera uppe på Minecraft och testare sökes.

– På den servern vi har just kan det bara samlas elva människor. När vi har flyttat den till vår egna server skulle vi kunna ha 500 människor inloggade samtidigt, förklarar Iain Dace.

Syftet med att bygga upp Norra Grängesbergsgatan i Minecraft är att få ta del av användares framtidsvisioner för området men även att kunna uppleva det i en virtual reality.

Iain Dace är en av personerna som byggt upp området i Minecraft.
Iain Dace är en av personerna som byggt upp området i Minecraft.

”Än mer aktuellt”

– Vi byggde upp det för att lokala människor ska kunna uttrycka sin version av NGBG och dess framtid. Det är ju än mer aktuellt nu i coronatider. Konstnärer och alla andra kan också få ut sina skapelser. Det är ett roligt sätt att kommunicera.

I Minecraft får användaren möjlighet att förvandla en värld med hjälp av block som hen bygger med. Någonting som innebär att man kommer utgå från NGBG:s originalversion och därefter har möjlighet att förvandla området på det sätt man önskar - men även bygga till andra delar av Malmö.

– Det är en delad version men alla ska kunna ladda ner den och kunna skapa sin egen version.

Event i VR

Coronavirusets framfart aktualiserar också den virtuella versionen av Norra Grängesbergsgatan än mer. Det är osäkert hur många av de planerade evenemangen som kan genomföras i verkligheten - men kanske kan man istället få ta del av dem på Minecraft. Bland annat genom att kolla på konst och lyssna på musik i de uppbyggda replokalerna.

– I dessa tider är det osäkert om det går att genomföra men vi har expanderat idén med Minecraft så att man kan verkställa event i Virtual Reality, förklarar Dace.

Förhoppningen är att de ska kunna övergå från betaversionen och lansera NGBG i Minecraft inom en månad.

– Jag förväntar mig att det tar tre veckor - en månad till men det funkar ju nu. Den är aktiv och aktuell nu men blir bättre och bättre ju längre framåt vi kommer.

Publisert: