Polisen efter tillslaget – ”Det här var något helt annat”

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Uppdaterad:
Polisen kunde gripa de tre männen med hjälp av polishundar och helikopter.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Polisen kunde gripa de tre männen med hjälp av polishundar och helikopter.

Efter en dramatisk polisjakt, där både hundar och polishelikopter användes, kunde polisen till slut gripa tre män misstänkta för flera stölder.

Enligt polisen var det misstänkta stöldgodset av det ovanligare slaget.

– Vanligtvis handlar det om rattar och navigationsutrustning till tyska bilar, men det här var något helt annat, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson.

Ett tips från en privatperson, som hade sett en misstänkt bil stå parkerad i ett skogsområde utanför Knivsta, ledde till en dramatisk polisjakt där tre män till slut kunde gripas på tisdagen.

– En privatperson hör av sig och berättar om den här bilen, och vi åker ut för att kontrollera. En av männen kan gripas direkt på platsen, två andra flyr till fots ut i skogen. En grips med hjälp av hund, och den tredje grips med hjälp av både hund och polishelikopter, säger Jonas Eronen, polisens presstalesperson, och fortsätter.

– På platsen hittades bland annat bildelar. Vanligtvis handlar det om rattar och navigationsutrustning till tyska bilar, men det här var något helt annat. På platsen hittade man bland annat katalysatorer.

Vet ni varför man var ute efter just den typen av bildelar?
– Vi har tre olika teorier. Dels att det kan handla om att bildelarna förs utomlands för att renovera bilar. Den andra teorin är att det tydligen finns värdefulla metaller i de här katalysatorerna. Tredje teorin är att man säljer vidare då andrahandsvärdet är förhållandevis högt, säger Jonas Eronen och fortsätter.

– Den första stölden av det här slaget upptäcktes någon gång i december, och sedan dess har vi sett ett förändrat mönster. Under några dagar i början på mars inträffade närmare 20 liknande stölder i både Uppsala och hela polisregion Mitt.

Foto: Polisen
Polisens egna bilder på en del av det misstänkta stöldgodset.

Polisen misstänker internationell stöldliga

Enligt Jonas Eronen misstänker polisen att de tre männen, som alla är i 25–30-års åldern, kan ha kopplingar till någon internationell stöldliga.

– Det finns misstankar, men det är ingenting som vi varken kan bekräfta eller dementera i dagsläget, utan vi får se vad man kommer fram till i utredningsarbetet.

Polisen uppmuntrar fler att tipsa polisen

Gripandet i tisdags var alltså resultatet av ett tips från en privatperson, och polisen uppmuntrar fler att höra av sig om man misstänker ett pågående brott.

– Ring hellre en gång för mycket än en gång för lite. Det skulle kunna vara en helt avgörande pusselbit som löser ett eller flera brott.

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: