Coronapandemin

Därför har äldreboenden i norska Tromsö inga smittade

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Fyra gånger fler sjuksköterskor. Egen smittskyddsläkare i kommunen. Provtagning av varje misstänkt coronasmittad åldring.

Resultat: Inte en enda covid-19-smittad på äldreboendena i Tromsö.

– I Norge är det en självklarhet att äldreboendena har gott om sjuksköterskor som leder arbetet, säger chefen för Tromsös äldreboenden, svenska sjuksköterskan Leena Vuorinen.

I Norge räknar man nu med att det kan finnas så få som 50 coronasmittade i hela landet. Samtidigt dör fortfarande nästan 50 om dagen av covid-19 i Sverige. Restriktionerna är i dag strängare i Sverige än i Norge, som redan tillåter fritt resande i landet och lättat upp besöksförbuden på alla äldreboenden.

Det är stor skillnad mellan smittskyddet i Sverige, med totalt 60 smittskyddsläkare, och Norge, med en smittskyddsläkare i var och en av de 350 kommunerna.

Svenska Leena Vuorinen, ansvarig för alla fem äldreboenden med 371 platser i Tromsö kommun, beskriver smittskyddsarbetet som drog i gång i slutet av februari, när smittan ökade i Italien.

Svenska sjuksköterskan Leena Vuorinen är högsta ansvarig för norska Tromsös fem äldreboenden.

– Det är en jättetrygghet att ha en smittskyddsläkare, som dessutom känner till de lokala förutsättningarna och vet hur kommunen fungerar, säger Leena Vuorinen.

– Redan när rapporterna kom från Italien såg smittskyddsläkaren, kommunöverläkaren och hälsoledningsgruppen till att vi fick en pandemiplan. När Norge stängdes ner den 12 mars intensifierades jobbet.

– Vi jobbade nästan dygnet runt första veckan. Vi uppdaterade planer och rutiner kring hur smittade skulle isoleras, utbildade personal i smittförebyggande arbete. Med trygg personal kommer man långt, säger Vuorinen.

Redan den 13 mars infördes besöksförbud på Tromsös äldreboenden. Till dags dato har kommunen totalt haft fyra döda och 178 smittade, men inte en enda smittad på något äldreboende. Ett avgörande skäl är de många sjuksköterskorna på norska äldreboenden, enligt Leena Vuorinen.

– Många har dött på äldreboenden och i hemtjänsten i Sverige för att fast och kompetent personal saknas. I Norge leds äldreboendena av sjuksköterskor, vi har sjuksköterskor på varje skift. Här är var femte anställd sjuksköterska, i Sverige kan det vara så få som en av 20. Det gör stor skillnad, sjuksköterskor har en högre medicinsk kompetens, säger hon.

Norges första covid-19-smittade upptäcktes den 26 februari.

Anhöriga har fått besöka döende nästan hela tiden

Norges första covid-19-smittade upptäcktes i Tromsö, den 26 februari. Men sedan 17 maj har kommunen inte haft en enda smittad.

Äldreboendena fick aldrig in smittan, men behandlade varje misstänkt fall som ett riktigt covid-19-fall.

– När någon blev sjuk testade vi. I väntan på svar var personalen fullt smittskyddsutrustad hos den sjuke: typ 2- eller typ 3-ansiktsmask, visir, handskar och skyddsrock, berättar Vuorinen.

Samtidigt har besöksförbuden på norska äldreboenden hela tiden varit mindre stränga än i Sverige.

– Ganska fort öppnade vi upp så att man fick möjlighet att besöka döende. Sedan två veckor har vi också öppnat upp för besök under kontrollerade former. Dörrarna är fortfarande låsta, men man kan komma på besök om man förvarnar. Nu ska vi också låta anhöriga ta med sina äldre på en biltur eller promenad, säger Vuorinen.

Hon har syskon i Finland och Kanada, och har följt nyhetsrapporteringen om coronaviruset.

– Det är fascinerande att se att man enligt media gör så olika, men när man pratar med folk i de olika länderna så är inte skillnaderna så stora egentligen.

Så varför lyckades Sverige sämre, förutom på grund av färre sjuksköterskor och smittskyddsläkare och sämre isolering av smittade?

– Vi hade sportlovet lite senare, det handlar om tillfälligheter. Jag tror att om du väl fått in smittan är du för sent ute. Det tror jag är den stora grejen.

PODD Ett halvår med coronaviruset – vad vi vet och inte vet

Aftonbladet Daily gästas av Matti Sällberg.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Ny studie: Inte Italienresenärer som spred coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Norge

Sportlovet

Äldrevård

Hemtjänst