Smittan kan ha startat i gruva – kommunen i kris

Gällivare stänger ner efter oväntad coronaexplosion

Alla kultur- och fritidsanläggningar har stängts och bussarna stannar inte längre i Gällivare.

Nu pekas gruvan ut som centrum för coronaexplosionen.

– Vi har en spikrakt uppåtgående kurva i kommunen just nu, säger Henrik Ölvebo (MP).

Krislarm kom under onsdagen från Gällivare. Kommunen larmade om en okontrollerad och samhällsfarlig spridning av corona.

– Det senaste jag har fått höra är att läget är fortsatt allvarlig i kommunen. Vi måste vidta alla åtgärder som vi kan inom ramen för vårt mandat, säger Henrik Ölvebo (MP), kommunstyrelsens ordförande i Gällivare.

Under onsdagen slutade även bussarna gå till och från kommunens tätort.

LKAB:s gruva i Malmberget.
LKAB:s gruva i Malmberget.

Kris inom socialförvaltningen

Ölvebo säger att kommunen har valt att stänga alla kultur- och fritidsanläggningar.

– Vi har en spikrakt uppåtgående kurva i kommunen just nu. Vi har väldigt stor frånvaro inom våra egna verksamheter. Inom socialförvaltningen har vi omkring 70 procents frånvaro, säger han.

Som en krisåtgärd har kommunen nu valt att göra det möjligt att flytta personal mellan kommunens olika verksamheter. Bland annat pratar Henrik Ölvebo om att flytta personal till socialförvaltningens mest kritiska delar.

Gruvan pekas ut

Till SVT Norrbotten säger regionens smittskyddsläkare, Anders Nystedt, att smittan har startat i LKAB:s gruva i Malmberget.

– Det är i gruvan som skogsbranden startat, säger han, och syftar på utbrottet och menar att det inte råder någon tvekan om det.

I maj genomförde LKAB ett underhållsstopp i gruvan i Malmberget och anlitade 800 externa entreprenörer. Fredrik Björkenwall, tillförordnad presschef på LKAB, säger att de inte nåtts av informationen att utbrottet ska ha startat i gruvan.

– Vi har inte fått några sådana indikationer. Vi kan inte se det och har inte heller den expertisen. Under det stoppet hade vi 800 externa som arbetade med underhållsstoppet och bara 10 procent av dem kom från annan region än Norrbotten, säger han.

Även Henrik Ölvebo har nåtts av teorin att utbrottet kom efter underhållsstoppet.

– Smittskyddsläkaren har en teori om att det hänger samman med underhållsstoppet inom gruvindustrin. Det känns som ett rimligt antagande, men detta måste smittskyddsläkaren och LKAB diskutera, säger han.

Gällivare och grannsamhället Malmberget. Arkivbild.
Gällivare och grannsamhället Malmberget. Arkivbild.

Stänger delar av gruvan

LKAB har tagit beslut att stänga ett av sina verk i gruvan i Malmberget då personal konstaterats vara sjuka i covid-19.

– Vi har 60 medarbetare som nu är hemma med antingen konstaterad smitta, symtom eller varit i nära kontakt med personer med symtom. Det här är en försiktighetsåtgärd från vår sida. Vi kommer att hålla samtal med smittskyddsläkare de kommande dagarna, säger Fredrik Björkenwall.

Enligt Fredrik Björkenwall har LKAB 1 100 anställda i gruvan i Malmberget. 500 av dessa jobbar i förädlingsverksamheten, där smittan konstaterats.

– Vi tar detta på största allvar. Vi har sedan tidigare infört restriktioner och varför vi fick den kraftiga uppgången kan vi inte svara på, säger han.

”Får inte på släppa garden”

Henrik Ölvebo säger att det är möjligt att begränsa spridningen inom kommunen om Gällivareborna forsätter följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer.

– Vi får inte släppa på garden nu. Det är lätt att vi gör det nu när det är midsommar och semester. Men vi måste fortsätta med social distansering, säger han.

Aftonbladet har varit i kontakt med Jonas Hansson, biträdande smittskyddsläkare i Norrbotten, som avböjer kommentar och hänvisar till regionens planerade presskonferens under torsdagsmorgonen.

 

PODD Coronakrisen – ett av flera hot för Brasiliens president

I slutet av maj meddelade WHO att Latinamerika var coronavirusets nya epicentrum. En stor del av förklaringen stavas Brasilien - landet har näst flest bekräftade fall globalt, och parallellt med coronakrisen har landet också skakats av politisk turbulens och en djup ekonomisk kris. Hur hamnade man här - och vilka konsekvenser kan det få? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE