Coronapandemin

Statsepidemiologen: Toppen kan vara nådd nu

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

Sverige har nu 137 personer som smittats av coronaviruset.

Statsepidemiolog Anders Tegnell tror att antalet svenska fall kan ha nått en kulmen. Hans plan nu är att hålla viruset borta från Sverige tills spridningsrisken är som lägst.

– Viruset trivs inte lika bra under sommaren, säger Anders Tegnell till Aftonbladet.

De konstaterade fallen finns i Västra Götaland, Stockholm, Örebro, Jönköping, Uppsala, Värmland, Skåne och Gävleborg.

Flest fall har Stockholm. I torsdags bekräftades att ytterligare 28 personer smittats av coronaviruset. Siffran för fredagen var lägre, 21 personer.

Alla som insjuknat har smittats utomlands eller av en person som varit utomlands. De flesta har varit i norra Italien. Några få har smittats i Iran.

”Bör minska”

Statsepidemiologen Anders Tegnell har pekat ut Italien som den stora motorn i smittspridningen. Men han tror att kulmen snart är nådd för alla de svenskar som smittats under sportlovsfirande i just Italien.

– Om man räknar bakåt och vet att man har en inkubationstid på ungefär fem dagar bör ju antalet resenärer som smittats där nere att minska de närmaste dagarna. De flesta som är smittade har nu insjuknat, säger Anders Tegnell.

De här fallen bör därför vara avklarade inom en till två dagar, menar han. Nu avvaktar man och blickar framåt mot en eventuell ny våg av coronafall som skulle kunna nå Sverige.

– Får vi in en ny smittspridning så börjar det kanske om från början igen, det vet vi inte.

Vad väntar framöver, enligt Folkhälsomyndigheten?

– I första hand gäller det att kämpa på för att klara av den här toppen och att inte tappa fokus utan att försöka hålla smittan begränsad i Sverige, säger Tegnell.

– Sen är det bara att fortsätta kämpa på. Ju längre vi kan hålla ut desto bättre är det.

I det brittiska parlamentet presenterades i går en plan mot smittspridningen, enligt BBC. Den går ut på att fördröja ett utbrott så länge som möjligt. Enligt professor Chris Whitty, premiärminister Boris Johnsons högste medicinske rådgivare, går arbetet för att stoppa det nya coronaviruset nu in i en ny fas. Åtgärder sätts in för att bromsa spridningen så effektivt som möjligt.

”Goda förhoppningar”

En liknande plan har även diskuterats i Sverige, enligt Anders Tegnell. Det handlar om att hålla emot fram till sommaren.

– Kan vi skjuta upp det här till sommaren, det tycker jag det finns goda förhoppningar om att vi kan göra, så finns all anledning att tro att man får en mycket plattare topp. Den här typen (av virus) sprids mycket sämre under sommarmånaderna, säger han.

– Vi hoppas fortfarande att vi kan hålla det borta helt och hållet men det vet vi ju inte. Men kan vi bara hålla det fram till sommaren så finns det en jättestor vinst bara i det.

Då skulle det värsta kunna vara över?

– Ja. Har vi lite tur så slipper vi det i fortsättningen. Men vi vet inte, man får nästan ta det en dag i taget, säger Anders Tegnell.

PODD Kan coronaviruset leda till en ny finanskris?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi om hur utbrottet av coronaviruset påverkar världsekonomin. Står vi inför en finanskris om börsen rasar ytterligare? Gäst är Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Anders Tegnell

Coronaviruset

Folkhälsomyndigheten