Nya åstråket ska göra Uppsalabora friskare

Av: Magnus Jansson Klarin

Publicerad:
Den nya mångmiljonsatsningen på åstråket ska bli något alldeles speciellt.
Foto: Fredrik Sandberg / TT
Den nya mångmiljonsatsningen på åstråket ska bli något alldeles speciellt.

Uppsalas egna Central Park. Så beskrivs den nya mångmiljonsatsningen på åstråket som ska bli något alldeles speciellt.

– Det här kommer bli så himla bra, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, lyriskt.

På onsdagsmorgonen hade Uppsala kommun bjudit in till presskonferens för att presentera den nya mångmiljonsatsningen på åstråket som ska stå klar 2026.

Rickard Malmström (MP), ordförande i gatu- och samhällsmiljönämnden, ser fram emot den nya satsningen som han tror kommer att göra Uppsalaborna både friskare och gladare.

– Det kommer att bli en mötesplats där man bara kan sitta och njuta i solen vid bryggorna, eller kanske spela lite boule eller köra ett stenhårt träningspass. Jag är övertygad om att vi får se många extra leenden, och fler friska Uppsalabor, säger Rickard Malmström (MP) som ser den nya satsningen som en förlängning av Stadsträdgården.

– Redan idag har vi Stadsträdgården som är otroligt fin, helt fantastiskt faktiskt. Både som park, men också som en plats för fysisk aktivitet. Det är som sagt också tanken med den här nya satsningen, hela åstråket ska inspirera till fysisk aktivitet.

Foto: Uppsala kommun / Illustration
Uppsala kommuns planer för nya åstråket.

Påbörjas 2020 och ska stå klart 2026

Redan under våren påbörjas arbetet på den västra sidan av ån från Stadsträdgården, Kap och Hospitalsträdgården med ny och utökad belysning. Samtidigt ska Uppsala Bangolfklubbs nya anläggning stå klar, bryggor byggas och nya Studenternas invigas. Men det är bara början, det menar Rickard Malmström.

– Det kommer att bli en betydligt mer varierad park med många installationer som uppmuntrar till fysisk aktivitet. Det kommer att bli lekparker som är anpassade för alla åldrar och kön. Det ska tilltala alla, genusperspektivet i den här satsningen är otroligt viktig.

Arenatorget blir en mittpunkt

I anslutning till nya Studenternas kommer också ett nytt torg att byggas som ska bli mittpunkten i hela det nya åstråket.

– Det blir en strategisk punkt i hela den här satsningen, fortsätter Rickard Malmström som också hoppas att allmänheten kommer att bidra med förslag.

– Det här är ju en plats för Uppsalaborna, och vi kan omöjligt sitta på alla idéer. Jag tycker dock att de som har tagit fram den här planeringen har gjort ett väldigt bra jobb. Vi brukar vara duktiga på att involvera allmänheten i Uppsala, och så hoppas jag att det blir här också.

Du låter väldigt engagerad i det här?
– Är det någon fråga jag brinner extra för så är det just denna. Det finns ingen ände i hur bra och fint det här kan bli.

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN