Svängen kan avgöra Floridas öde – fruktar Dorian

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Förödelsen efter Dorian på Bahamas saknar motstycke.

Nu avgörs Floridas öde.

Orkanen kan svänga lite till vänster – och slå till mot det amerikanska fastlandet med full kraft.

Hur Florida och det amerikanska fastlandet kommer att drabbas av rekordorkanen Dorian avgörs under tisdagen, enligt Washington Post.

I det ena scenariot klarar sig USA:s sydöstra spets undan Dorians vrede.

I det andra slår orkanen med full kraft mot Florida.

Skillnaden mellan vilket av scenarierna som blir verklighet är en liten sväng på några tiotals kilometer åt öster, enligt meteorologerna på National hurricane center.

”En knapp avvikelse åt vänster i den officiella prognosen skulle föra Dorians kärna nära eller rakt över Floridas östra kust”, skriver meteorologerna i en lägesuppdatering.

1 av 3 | Foto: GERALD HERBERT

Enligt en majoritet av stormprognoserna ska Dorian bespara det amerikanska fastlandet sin värsta kraft.

Men stormvindarna märkte i Florida redan under måndagskvällen, lokal tid, och staten har utlyst nödläge. Även delstaterna South Carolina och Georgias kustområden förväntas känna av effekterna från Dorian.

”Kan orsaka förödelse”

Invånarna i de berörda områdena uppmanas följa orkanens framfart och ta myndigheternas varningar på största allvar.

– Den här stormen, av den här storleken, skulle verkligen kunna orsaka enorm förstörelse, så sätt inte ditt liv på spel när du har chans att komma undan, säger Floridas guvernör Ron DeSantis på en presskonferens.

Dorians framfart har redan orsakat enorm förödelse på Bahamas där den orsakat skador som saknar motstycke, enligt premiärminister Hubert Minnis.

Fem döda

Under måndagskvällen uppgavs att fem personer, varav en åttaårig pojke, är bekräftat döda och minst 13 000 hem ska ha skadats i orkanen som över öarna har varit av klass 5-styrka. Det är den högsta kategorin på Saffir-Simpson skalan och innebär vindar på minst 70 meter i sekunden.

De högsta uppmätta vindhastigheterna i samband med Dorian ska ha varit i nivå med de allra kraftigaste Atlantstormarna som nått land: 82 meter per sekund.

Men exakt hur stor förödelse som drabbat Bahamas är ännu okänt. Även om Dorian nedgraderats till en klass 4-orkan så fortsätter dess kraft slå mot de karibiska öarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE