Föräldrar samlar in underskrifter efter förskolerymningarna

Publicerad:
Uppdaterad:
Victor Penas dotter illustrerar hur hon tog sig ut från förskolan.
Foto: Privat
Victor Penas dotter illustrerar hur hon tog sig ut från förskolan.

NYHETER

Barn har vid flera tillfällen rymt från Ribergsborgs förskola.

Nu kräver föräldrarna åtgärder – och har skrivit under en namninsamling.

– Det som är problemet är att det kommer hända hela tiden nu, säger Victor Penas, pappa till ett av barnen som rymt från skolan

I april rymde tre barn i 4–6-årsåldern från Ribersborgs förskola, vilket SVT var först att rapportera om. När barnen vistades på skolgården fattade de beslutet att bege sig hem.

Via grenar på skolgården lyckades de tre barnen att klättra över staketet och traskade sedan hem till en av flickorna.

– Förskolan kontaktade min fru direkt efter att de hittat barnen. Sen ringde hon mig när jag var på kontoret. Jag blev helt blockerad en stund och undrade ”vad är det här?”, säger Victor Penas, vars dotter var den av rymlingarna som barnen gick hem till.

Samtalet från förskolan kom efter att barnen hittats. Då ett annat barn berättat var trion tagit vägen kunde de lokaliseras vid hemmet. I incidentrapporten uppges det att händelseförloppet tog tio minuter, vilket Victor Penas har svårt att tro.

– Det tar tio minuter för mig att gå till skolan med min dotter. Då det var tre barn gissar jag att det tog minst 15 minuter för dem att komma hem. Om skolpersonalen fick veta att de rymt 5–10 minuter efter att de rymt så var det minst 20 minuter senare.

Foto: Robert Rosén
Victor Penas har fått flera föräldrar att skriva under en namnlista för att förskolan ska ta till fler åtgärder.

Flera rymningar senaste åren

Oron var givetvis stor.

– Jag blev väldigt rädd direkt. Eftersom jag tänkte att de kunde ringa och säga att hon dött, att hon blivit påkörd. För de gick över två trafikerade gator.

I incidentrapporten går det att läsa att barnen lyckats rymma då de inte synts på grund av mängden barn på skolgården.

– Förklaringen var att de var jätte-, jättesnabba. Jag vet hur duktig min dotter är på att klättra och hon är inte superduktig. För henne att klättra över ett staket skulle ta minst 30 sekunder - en minut. Och de var två till som hoppade över. Om de andra var jätteduktiga tog det två-tre minuter att hoppa över. Det är inte ett ögonblick.

Att barn rymmer från Ribersborgs förskola är inget nytt fenomen. För fem år sedan skrev Sydsvenskan att en treåring rymt från skolan och Victor Pena blev i samband med sin dotters rymning, från en annan förälder, informerad om att hennes son och ytterligare ett barn rymt för två år sen.

– Det som är chockerande för oss är att vi inte fick någon information om att de hade rymt. För vid den rymningen var min dotter också på förskolan, säger Victor som även vittnar om att ytterligare ett barn klättrade över staketet så sent som i förra veckan.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Föreslår flera åtgärder

Från skolan uppger föräldrarna att de i april fick information om att grenarna som barnen använt som stege för att klättra ut skulle sågas ner. Men ännu har inget hänt.

– Man nonchalerade oss. Man märkte ingen vilja att ändra på situationen - och det är inte bara jag som tänkt så.

Enligt utbildningschef Jan-Ola Olsson är åtgärder dock redan vidtagna.

– Jag kan absolut förstå deras frustation. Men jag garanterar att vi sitter inte stilla i båten. Vi har delat in gården i zoner så att några i personalen fokuserar på det pedagogiska medan andra fokuserar på tillsyn, säger han till SVT.

Föräldrarna kräver dock fler åtgärder än så.

De vill bland annat höja förskolans staket, såga ner grenarna, att en möjlighet för avskärmning av skolgården finns och se till att säkerheten vid grindarna höjs. För att få igenom sina förslag har ett stort antal föräldrar nu skrivit under en namninsamling, sedan Victor och en annan drabbad förälder berättat om problemen.

1 av 2 | Foto: Privat.
Träden på skolgården går ut över staketen.

”Kommer hända hela tiden”

– Det är ungefär 45 personer som har skrivit under, av max 50 föräldrar som var där. Så det var väldigt bra. Många av dem visste inte om det då det är nya barn. Sen vill många föräldrar börja engagera sig i grupper för att dela information.

Besvikelsen på skolan är stor från föräldrarnas håll, såväl vad gäller agerandet som reaktionerna.

– Jag har aldrig hört en ursäkt. Det är ingen som sagt ”Vi är jätteledsna att det här har skett. Hur mår du? Mår du bra Victor?”. För det här är jätteallvarligt. Det har mer varit att de ska fixa det. De pratar om rutiner.

Utan fler åtgärder är Victor Penas övertygad om att barn kommer fortsätta rymma från skolan.

– Det som är problemet är att det kommer hända hela tiden. Nu vet barnen hur man gör. Där är grenar de kan klättra över, det är superlätt och då gör de det.

Aftonbladet har utan framgång sökt Jan-Ola Olsson och ansvariga vid Ribersborgs förskola.

Publicerad:

LÄS VIDARE