Eldade upp sambons kropp – men frias från mord

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En 45-årig kvinna frias från mord på sin sambo. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
En 45-årig kvinna frias från mord på sin sambo. Arkivbild.

Kvinnan köpte stora mängder björkved, tändvätska och bensin. Därefter hittades hennes sambo död i en utbrunnen bil utanför Eskilstuna.

Den 45-åriga kvinnan fälls nu för brott mot griftefriden. Däremot frias hon från misstankarna om att ha mördat mannen.

Den 10 december 2018 kom en orolig man in till polisen för att anmäla en försvunnen person. Han kunde inte få kontakt med sin son, och hade samtidigt upptäckt att det försvunnit pengar från sonens konton. En kort tid därefter hittades sonen, en man i 50-årsåldern, död i en utbrunnen bil i naturområdet Hedlandet.

Misstankarna riktade snart mot mannens sambo. I april i år åtalades hon – mot sitt nekande – för mord, brott mot griftefriden och bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning och urkundsförfalskning. Det sistnämnda handlar om att hon olovligen använt sig av mannens personuppgifter och bank-id för att göra transaktioner från sambons konton. Det var nämligen på hennes konto de försvunna pengarna hamnat.

Lugnande substans

Den rättsmedicinska undersökningen visade att mannen hade en lugnande substans och sömnmedel i kroppen vid livets slutskede. Kvinnan hade vid tiden för mannens försvinnande handlat rengöringsmedel, 160 liter björkved, tändvätska och tändstickor. Hon tankade bilen den 9 december, och på övervakningsfilmerna från macken syns också två stycken bensindunkar.

Runt den här tiden renoverades även en jordkällare i anslutning till kvinnans bostadshus. Bland annat hade golvet slarvigt slipats och målats om – färgen var fortfarande våt när kriminalteknikerna kom dit. På väggen hittades hårstrån från mannen. Likhundar markerade på flera ställen i källaren.

På fri fot

Åklagarens hypotes har varit att mannen getts lugnande medel och kvävts. Men det finns inte tillräckligt med stöd för den hypotesen, anser Eskilstuna tingsrätt. Kroppen var så svårt bränd att det inte går att fastställa exakt hur mannen dog. Det går heller inte att säga exakt var eller när dödsfallet skedde.

Tingsrätten skriver i sin dom att det får anses klarlagt att kvinnan "på något sätt aktivt är inblandad" i mannens död. Men det finns inte tillräckligt med bevis för att hon uppsåtligen dödat honom, så kvinnan frias från mord.

Däremot anser tingsrätten det bevisat att hon förvarat kroppen i jordkällaren och bränt den, och fäller henne för brott mot griftefriden. Hon fälls också för bedrägeri. Straffet blir fängelse i två år och sju månader. Hon får dock avräkna tiden hon suttit häktad, och släpptes på fri fot när huvudförhandlingen avslutades.

Inte svarat

Kvinnan har konsekvent hävdat sin oskuld och besvarat i stort sett alla frågor under förhören med "ingen kommentar" eller tystnad. Men försvaret vill ändå fundera innan något beslut om överklagan fattas.

– Vi vill nog analysera det lite mer noggrant först och se vad vi tycker om resonemangen och om vi tror att vi har möjlighet att nå framgång om vi överklagar, säger kvinnans advokat Björn Hurtig.

Åklagaren Anna Asklöf är dock redan färdig med sitt funderande: hon ska överklaga.

– Jag tycker att majoriteten i tingsrätten hamnat helt fel. Man ska inte kunna bränna upp en kropp, så att dödsorsaken inte syns, och komma undan med det. Man måste se till den stora bilden, och det tycker jag inte tingsrätten har gjort.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN