Rasmus, 26, skriver musik för världsartister – aktuell med ny låt

Av: Joanna Górecka

Publicerad:

2016 bestämde han sig för att satsa på musiken. Ett år senare skrev han en låt med Sean Kingston.

Flera guldskivor och en platina senare släpper han idag en ny poplåt med nya bandet Gozzina. Men Rasmus Gozzi från Uppsala är inte okontroversiell.

– Jag gillar låtar som sticker i ögonen på folk.

Rasmus Gozzi är aktuell med en ny låt.
Foto: Joanna Górecka
Rasmus Gozzi är aktuell med en ny låt.

Som liten spelade Rasmus Gozzi piano. Vid 13-14 års ålder fick han sin första hemmastudio och började skriva låttexter.

– Det är det jag tycker att jag är bäst på. Att skriva text. När jag började var det mycket poesi och rap. I högstadiet rappade jag och skrev texter, sen lärde jag mig att producera själv. 2016 bestämde jag mig för att gå all in för musiken.

21 år gammal satte sig Rasmus helt sonika ned och gjorde en tidsplan. Målet var att försörja sig på sina låtar.

– Jag bestämde mig: ”inom ett år ska jag leva på musiken”. Jag kontaktade tio artister om dagen för samarbeten under en period och började släppa en låt i veckan, en ny låt varje fredag. Det har jag gjort sen dess.

Samarbeten

Sedan 2016 har det alltså blivit över 200 låtar. Trots det är skrivkramp och idétorka fortfarande fjärran.
– Jag har så många låtidéer att de aldrig hinner bli skrivna. Jag skulle kunna skriva fler än en låt i veckan, men man vill ju att den blir välarbetad.

Det lossnade rejält när en person som jobbade med Sean Kingston kontaktade Gozzi och frågade om de skulle ”hooka upp något.” Så det hookades. Det blev ett samarbete och en låt – ”Love You Tonight”, där även svenske artisten Lazee medverkar. Kort därefter, en låt med Dex Famous.

– Nu tycker jag att det är roligt att jobba med artister som är up and coming, säger Rasmus som slagit ihop sig med sångerskan Annie Forsberg för det kommande projektet, bandet Gozzina. Tillsammans släpper de idag låten ”Överdos av dig”.

– Den skrev jag egentligen för längesen, men vi gjorde om den lite. Det handlar om att ha starka känslor för någon som man inte kan få nog av. Det är en countryinspirerad poplåt, glad och catchy, somrig, en slags uppföljning på ”Galen i dig”, som sålde platina förra veckan.

Kontroversiell

Det är många som lyssnar på Gozzis låtar och följer hans YouTube-kanal. Enligt Rasmus har han 100 000 unika lyssnare bara i Stockholm.

– Det är superkul att så många lyssnar. Det här betyder att var tionde person i Stockholm lyssnar på mig varje månad, vilket är rätt sjukt. Men jag blir inte speciellt igenkänd med mitt ansikte.

Är det skönt?
Mja. Många av mina låtar sticker ju folk i ögonen, det kan vara bra att inte vara så igenkänd med ansiktet. Jag gillar att skriva låtar som provocerar. Jag dissar politiker. När Stefan Löfvéns käbbelklipp delades friskt gjorde jag en låt om det. Men i samband med att jag skulle framföra låten i en park i Nässjö, där konsertens arrangörer var socialdemokratiska politiker, fick jag höra att Stefan hade hört låten och tyckt att den var rolig.

”En hyllning till Greta”

Men det är inte bara politikerdissar. Rasmus Gozzi har också gjort låtar som ”Dirty bitch” där han sjunger om ”lösa tjejer” och släppt en låt om Greta Thunberg. I videon dyker en animerad Greta-figur fram ur en trälåda och slickar sig om munnen.

– Men om man utgår från vad jag ordagrant sjunger så är det som en hyllning till henne. Sen tror jag att folk som gillar låten inte gillar Greta. Men jag uppfattar låten som en hyllning. Videon lite konstig, men jag gillar när det går över gränsen, när folk blir irriterade.

Att låtar som ”Dirty bitch” eller ”Haffa guzz” skulle vara misogyna tycker han inte.
– Det handlar om att släppa loss. Jag gillar när det sticker ut och sticker i ögonen.

Framför allt ser Rasmus sig själv som entreprenör – han lyfter livscoachmagnaten Tony Robbins som förebild.

– Jag är företagare i första hand, musiker i andra hand. Som barn sålde jag tidningar, knackade dörr, delade ut reklam, tog inräde för fester som tonåring. Jag har stora mål och drömmar men det känns konstigt att prata om dem. Om man säger något vill man ju verkligen slutföra det också. Men, i mina tankar är det här bara början.

ANNONS

Storsäljare

Uppsala

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: