Här lunchar seniorer och skolbarn tillsammans

Uppsala kommun provar att låta äldre som fyllt 65 år äta lunch på ett utvalt antal skolor i Uppsala – tillsammans med skolbarnen, rapporterar P4 Uppland.

Tanken är både att ge pensionärer möjlighet att åta bra för en rimlig kostnad men också att få mer vuxennärvaro i skolan.

Barnen äter gratis medan pensionärerna får betalar 50 kronor per lunch. Kostnaden betalas med mobiltelefon eller med kuponghäfte på samma sätt som vid Uppsalas befintliga seniorrestauranger.

Det går inte att betala kontant.

Ska utvärderas

– Vi har idag sju seniorrestauranger. Men de är centrerade till tätorten. Det här är ett sätt att öppna upp den här möjligheten på landsbygden och dessutom få en ökad närvaro av vuxna i skolan, säger Jesper Kyrk, chef vid äldreförvaltningen i Uppsala kommun, till P4.

Projektet startade i början av februari och fortsätter fram till början av april. Efter det ska äldreförvaltningen se hur stort intresset varit.

Jesper Kyrk hoppas att utvärderingen visar att möjligheten för äldre att äta i skolan kan införas på fler skolor.

Den senior som vill prova en skollunch kan öka sig till antingen Almunge skola, Gåvsta skola eller Nannaskolan i centrala Uppsala. Den sista har vid flera tillfällen vunnit tävlingen om Sveriges bästa skolmat.

Publisert: