Coronaviruset

Ölbryggeri i miljardförlust efter corona-utbrottet

Av: 

Nicole Gustafsson

NYHETER

Coronaviruset sprids världen över.

Viruset delar namn med ett av världens största ölmärken.

Nu berättar företaget att utbrottet i Kina har gjort att de gått med miljardförlust. Men inte på sättet du tror.

Den sista december 2019 bekräftades det första fallet av coronaviruset i den kinesiska storstaden Wuhan. Idrottsevenemang ställs in, resenärer sätts i karantän och allt fler länder bekräftar coronafall.

Nu går världens största ölbryggeri, Anheuser-Busch InBev, ut med att de kommer gå med förlust efter årets första kvartal. Bryggeriet producerar Budweiser och Stella Artois, men också ölen Corona.

Enligt företaget är virusutbrottet i Kina anledningen till deras förlust på 285 miljoner dollar, vilket motsvarar 2,8 miljarder svenska kronor, rapporterar CNBC.

Beroende av barer och kinesiska nyåret

I januari rapporterade Google att sökningen på ”Corona lager” ökade med 1,100 procent hos personer som letade efter "ölvirus" och "corona öl virus". Men det verkar inte vara namnet som ligger bakom företagets miljardförlust.

Bryggeriet bakom Corona har noterat en miljardförlust för första månaderna 2020.
Bryggeriet bakom Corona har noterat en miljardförlust för första månaderna 2020.

Enligt Anheuser-Busch InBev är det den minskade försäljningen i barer och de urholkade firandet av det kinesiska nyåret som bidrar till de låga siffrorna. Totalt har företaget tappat tio procent av sin försäljning i Kina under det första kvartalet.

– Vår verksamhet handlar om att besöka restauranger, gå på klubbar, gå ut med vänner. Det handlar verkligen om att gå tillbaka till det normala. Vi förbereder oss för en våg när saker och ting går tillbaka till det just nu, säger Carlos Brito, vd för bryggeriet, till CNBC.

Företaget medger dock att deras försäljning redan under 2019 var under all förväntan och landade på en en fjärdedel mindre än vad den gjorde året innan enligt brittiska Metro.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utvecklas till en pandemi.

ANNONS

Ladda upp för PRIME DAYS på Amazon! UNIKA erbjudanden – Nu 30-dagars provperiod!

Extern länk från Amazon

Till Prime Days!

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE

Viruslyft för ölmärket: "Alla pratar Corona"

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Kina

Öl

Ölet Corona