Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Tord, Turid

Familjen lyckades fly Idlib – dog när de försökte värma sig

Publicerad 2020-02-20

Mustafa Hamadi och hans familj flydde bomberna i Idlibprovinsen och lyckades få tag i ett tält.

När de små barnen skakade av minusgraderna under natten tog pappan in gasvärmaren i tältet.

Det blev familjens död.

Provisoriska tältläger nära turkiska gränsen.

Familjen Hamadi var fyra av de 900 000 människor som just nu flyr de alltmer intensiva striderna i nordvästra Syrien.

När de lyckats ta sig norr om Idlib, till byn Killis provisoriska läger den 11 februari, hade de flytt för andra gången på ett år.

De lyckades få tag i ett tält hopbyggt av presenning och metallrör. Pappan Mustafa, mamman Amoun, 12-åriga dottern Huda och treåriga barnbarnet Hoor trängde ihop sig för att sova.

Men minusgraderna i det snötäckta bergsområdet gjorde att barnen skakade av köld. Då tog Mustafa Hamadi in gasvärmaren i tältet.

Minusgraderna slår hårt mot området.

Sju barn döda av köld

Morgonen därpå hittades hela familjen död, förgiftade av kolmonoxid, skriver al-Jazira.

Enligt nyhetsbyrån AP ska den enda överlevande vara en son i familjen, som sov i ett annat tält.

– Det måste varit åtminstone nio minusgrader den natten. Min bror visste bättre än att flytta in en gasvärmare i ett stängt utrymme utan ventilation, men vad hade han för val?, säger Nizar Hamadi, som hade kontakt med brodern Mustafa samma kväll, till den arabiska tv-kanalen.

En bild på Mustafa Hamadi och dottern Huda, som Nizar fick skickad till sig, har publicerats av al-Jazira. De två står hukade i snön, ler och gör tummen upp. Bilden uppges vara tagen dagen innan familjen dog, i Killi.

Familjen är inte de enda som mist livet under den senaste offensiven, som beskrivs som den sista avgörande striden i det nio år långa inbördeskriget.

Sju barn ska ha dött av köld eller till följd av svåra levnadsförhållanden i flyktingläger kring Idlibprovinsen, enligt Rädda Barnen.

Värsta humanitära krisen

En av dem är sjumånadersbebisen Abdulwahab. CNN har pratat med hans mamma Samiya, som berättar att pojken förfrös i sömnen.

– Jag kände på honom, och han var kall som is.

Familjen skyndade till närmaste läkare i lägret där de befinner sig, vid den turkiska gränsen. Men då var bebisen redan död.

– Det är en svår sak, att som mamma vakna och upptäcka att hennes son är död. Jag önskar ingen den upplevelsen. Jag trodde att barnen skulle vara säkra här, säger Samiya till CNN.

Striderna har tilltagit i norra Syrien.

Minst 100 civila, 35 av dem barn, har dödats av flygbombningar och artillerield under februari månad, enligt FN.

Flera människorättsorganisationer kallar situationen i Idlibprovisen och västra Aleppo för den värsta humanitära krisen sedan inbördeskriget startade 2011.

”En massaker”

– Det är väldigt våldsamma attacker både från luften och från marken. Vi har sjukvårdsinrättningar som har stormats av oppositionsgrupper och andra. Vår personal bekräftar att det inte finns någon säker plats för dem att ta hand om patienter, sa Katrine Kisswani, ordförande på Läkare utan gränser i måndags.

FN:s biträdande humanitära koordinator för Syrien, Mark Cutts, varnar för ett blodbad om läget inte förändras:

– Vi kommer att se en massaker på en nivå vi inte sett tidigare under hela det här kriget, säger han enligt Sky News.

Ytterligare en försvårande omständighet är att gränsen mot Turkiet, dit många flyktingar nu söker sig, är stängd. Turkiet har tagit emot 3,6 miljoner syrier och kan inte ta emot fler människor, är förklaringen.

President Recep Tayyip Erdogan sa i går att Turkiet, som redan har hamnat i hårda strider mellan militära styrkor i nordvästra Syrien, kan inleda en större offensiv mycket snart om inte den syriska armén lämnar turkiska militärpositioner.

”Räknar ner”

– Vi räknar ner, vi utfärdar nu våra slutgiltiga varningar. Operationen i Idlib är bara en tidsfråga, det kan hända att vi går in plötsligt en natt, sa Erdogan i ett tal till sina partianhängare.

Samtidigt avancerar den syriska regeringsarmén med hjälp av ryska stridsflyg mot de oppositionella, ofta extrema jihadister, som kontrollerar Idlibprovinsen och delar av Aleppos landsbygd.

I måndags sa president Bashar al-Assad att offensiven kommer att fortsätta tills regeringsarmén har makten över områdena. Hittills har armén tagit kontroll över den viktiga motorvägen M5 och minst ett 30-tal byar utanför Aleppo.

– Den här befrielsen innebär inte slutet på kriget, det innebär inte slutet för terrorismen eller att våra fiender ger upp. Men det innebär att vi dragit deras näsor i smutsen och är på väg mot en full seger, och deras förlust, inom en snar framtid, sa den syriske presidenten i ett tv-sänt tal.

Tusentals flyr från Idlib.