Tre av fyra australier påverkade av bränderna

Av:  TT-AFP

En gräsbrand i Bumbalong, söder om Australiens huvudstad Canberra, i början av februari.
En gräsbrand i Bumbalong, söder om Australiens huvudstad Canberra, i början av februari.

Nära tre fjärdedelar av invånarna i Australien – nästan 18 miljoner personer – har påverkats av den senaste markbrandssäsongen i landet, enligt en studie.

– Nästan alla australier har berörts av dessa bränder och många av oss kommer att leva med effekterna under flera år framöver, säger forskaren Nicholas Biddle, som ledde studien vid Australian National University i Canberra.

3 000 personer deltog i studien som visar att 14 procent av Australiens vuxna befolkning drabbades direkt av bränderna – med bostäder som förstördes eller skadades, eller att de själva eller deras familjer tvingades evakuera.

Utöver de nära tre miljoner människor som påverkades direkt tillkommer ytterligare 15 miljoner som påverkades indirekt – exempelvis genom att ha utsatts för brandrök eller som har behövt styra om semesterplaner.

Resultaten av studien kan spä på missnöjet med Scott Morrisons regering. Premiärminister Morrison fick bland annat kritik för att ha åkt på semester till Hawaii mitt under pågående brandkris. Han har även kritiserats för att inte vilja minska landets maxnivåer för koldioxidutsläpp.

– Endast 27 procent av de tillfrågade rapporterade att de hade förtroende eller stort förtroende för regeringen, säger Biddle. Det är en nedgång på 11 procentenheter på tre månader.

– Detta är ett av de största förtroendetappen på så kort tid som jag har sett, tillägger han.

Över 30 personer har omkommit och flera tusen bostäder har förstörts under den senaste brandsäsongen i Australien.

Publisert:

LÄS VIDARE