Telia

Telias vinstras – 650 personer i Sverige får lämna

Av: 

Ebba Thornéus

TT

NYHETER

Telia ska genomföra ett stort sparpaket och minska personalen med totalt 850 personer i bolaget – varav 650 i Sverige.

Anledningen är att bolaget måste få ner sina kostnader framförallt i Sverige, skriver vd Johan Dennelind i bolagets delårsrapport.

”En besvikelse” kallar Dennelind rörelseresultat för Sverigeverksamheten

Telia redovisar en vinst före skatt på 1 359 miljoner kronor för andra kvartalet. Det kan jämföras med vinsten på 3 699 miljoner kronor motsvarande period 2016.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst på 2 519 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Rörelseresultatet, exklusive förvärv och avyttringar, föll med 4,6 procent till 6 095 miljoner kronor, vilket också var sämre än väntat.

Omsättningen frö Telia uppgick till 19 801 miljoner kronor, jämfört med 21 130 miljoner kronor ett år tidigare.

VD:n: ”En besvikelse”

”En besvikelse” kallar Telias vd Johan Dennelind rörelseresultat för Sverigeverksamheten i delårsrapporten och förklarar att bolaget under kvartalet har lanserat åtgärder som ska sänka kostnaderna – framförallt i Sverige som är den marknad där bolaget nu har störst problem.

– I Sverige är det framför allt två delar som står ut. Det ena är kostnadsnivån som är något för hög. Men det som slår mest är förseningar i fiberinstallationer, förklarar Johan Dennelind för TT.

Ett sparpaket kommer därför att genomföras för att få fart på lönsamheten.

– Kunderna kräver mer och vi ger dem mer. Men om man ger mer utan att ta ner kostnaderna går det inte ihop. Därför måste vi ta ner kostnaderna nu under andra halvåret och en bit in i 2018, inte minst i Sverige, säger Johan Dennelind till TT.

Olika anställningsformer berörs

I Sverige kommer kostnaderna enligt Dennelind att skäras ner med 5 procent jämfört med första halvåret och i delårsrapporten för andra kvartalet skriver Telia att bolaget ”planerar att minska våra totala externa och interna resurser med cirka 850”, varav 650 av dem finns i Sverige.

– En kostnadsreduktion är det kortsiktiga svaret på hur vi ska få igång lönsamheten. I Sverige rör det sig om ungefär 600 personer i olika former, anställda, konsulter etcetera.

Vissa neddragningar redan gjorda

Vissa delar av kostnadsneddragningarna redan genomförda enligt Telia.

Om läget i Eurasien skriver Dennelind vidare i delårsrapporten att det görs framsteg avseende försäljningen av de återstående verksamheterna.

”Vi upprepar att vår bästa bedömning är att tillgångarna kommer att avyttras under 2017.”

ANNONS

Muminmuggarna ABC finns nu åter att beställa i duopack! Förbeställ dina muggar redan idag.

Extern länk från Nordic Nest

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Telia

ÄMNEN I ARTIKELN

Johan Dennelind