Trippelmördaren välte kylskåp och kastade stolar i fängelset

NYHETER

Vandalisering och våldsamt motstånd.

Tillsammans med två andra intagna har Mark Saliba, som dömts för trippelmordet i Uddevalla, ställt till stora problem på högsäkerhetsanstalten Hall.

I flera perioder har 24-åringen hållits isolerad.

1 av 2 | Foto: Privat.
Mark Saliba poserar med vapen.

Mark Saliba dömdes tillsammans med sin bror Martin till livstids fängelse för mord på tre personer i Uddevalla 2015. 24-åringen avtjänar sitt straff i superbunkern Fenix på den slutna anstalten Hall utanför Södertälje. Där har han blivit föremål för upprepade ingripanden från kriminalvårdarna.

Vandaliserade inne på avdelningen

Saliba har flera gånger placerats på isoleringen. Det senaste tillfället var i mitten av juli. Då ska Saliba och två andra intagna ha vandaliserat avdelningen.

”De kastar stolar och andra lösa föremål. De välter kylskåp och ger sig på kameror. Saliba är aktivt deltagande i vandaliseringen. När personalen kommer in för att gripa de intagna gör de våldsamt motstånd”, skriver Kriminalvården i sitt beslut, och fortsätter:
”Mot bakgrund av vad som framkommit i ärendet bedömer anstalten att det föreligger risk för Salibas sälerhet till liv eller hälsa, varför det är nödvändigt att Saliba hålls avskild från andra intagna”.

Mats Ehn, säkerhetsansvarig på Hall, uppger för Aftonbladet att det inte är någon enskild händelse som ligger bakom tumultet:

– Vi har inte fått någon riktig förklaring utan det är mer allmän tristess och missnöje med var de är placerade. De tycker inte att de ska sitta där de sitter, säger han.

Ständig övervakning

Saliba sitter på Fenixbunkern, en ”anstalt på anstalten” där säkerheten är maximal.

– Det är en hårdare övervakning och kontroll på de intagna där jämfört med hur det är på de vanliga avdelningarna. Den största skillnaden är att deras telefonsamtal avlyssnas och att deras besök bevakas, säger Mats Ehn, och fortsätter:

– Skälen att bli inskriven där är att man är dömd för allvarlig brottslighet och att Kriminalvården befarar att man kommer fortsätta med den brottsligheten alternativt att det finns en stor rymnings- eller fritagningsrisk.

Några dagar före tumultet isolerades samtliga intagna på avdelningen. Orsaken var att personalen fick tips om misstänkt mäsktillverkning. Någon sådan visade sig dock inte ha ägt rum.

– Det kom uppgifter från en av de intagna som hävdade att han druckit mäsk, men vi analyserade flaskan och det var inte mäsk.

Utreds av polis

Vandaliseringen som Mark Saliba och två andra fångar misstänks för är polisanmäld.

– Sådana här händelser är väldigt ovanliga. Normalt sett är det är relativt lugnt på avdelningen, säger Mats Ehn.

Advokat Hans Gaestadius har tidigare företrätt Saliba. Han har dock inte varit inkopplad i detta ärende.

– Jag är inte förordnad i nuläget och vi har inte något pågående arbete i det fallet, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM