Reno Norden-chef tog strypgrepp – nu hotar sopåkarna i Malmö med strejk

Av: Petter J Larsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Chefen tog strypgrepp på skyddsombudet, enligt polisanmälan.

Nu hotar sopåkarna i Malmö att sluta jobba.

– Vi kommer stå stilla med bilarna tills han är borta, säger Kim Jensen, huvudskyddsombud på Reno Norden.

Foto: Per-Olof S�nn�s / AFTONBLADET / 7240

I veckor har sopåkare på företaget Reno Norden i Stockholm bedrivit en olovlig strejk. I onsdags gick ett 70-tal anställda gemensamt in och sa upp sig. Nu kommer nästa smäll för sophämtningsföretaget.

Enligt flera anställda på företaget har en platschef i Malmö attackerat ett skyddsombud. Nu hotar sopåkarna i staden med strejk.

– Ingen kommer att jobba på måndag om chefen är kvar. Vi kommer att vägra att jobba. Vi kommer att stå med bilarna tills företaget säger att han är borta. Vi kommer inte att acceptera våld och hot, säger Kim Jensen, huvudskyddsombud på Reno Norden.

”Hade precis haft hjärtinfarkt”

Händelsen ska ha inträffat på fredagsförmiddagen. Skyddsombudet skulle ha kommit in på platschefens kontor efter att denne dykt upp och fotograferat arbetarna när de suttit på ett kafé.

– Han mådde inte bra av det, så han gick in på kontoret och sa att han inte tyckte att det var okej att fotografera dem när de har rast, säger Kim Jensen.

– Då tog den biträdande chefen honom runt halsen. Han hade precis haft en hjärtinfarkt så han var ganska skakad. Han ringer mig gråtande och säger att ”han har tagit mig runt halsen, han har tagit mig runt halsen”.

”Jobbar 200 timmar på tre veckor”

Enligt Kim Jensen har anställda på Reno Norden, som sköter all hushållssophantering i Malmö, tidigare protesterat mot en alldeles för hög arbetsbelastning.

– De som är i Malmö är redan så överbelastade att de ibland jobbar från halv sju till 20–21 på kvällen. Vissa jobbar 200 timmar på en treveckorsperiod, säger han.

– Folk är trötta när de kör på morgonen. Har du jobbat till tio på kvällen och ska upp sex på morgonen igen och köra ett stort fordon, det håller inte.

Följde arbetsmiljölagen

Under torsdagen började sopåkarna jobba enligt arbetsmiljölagen vad gäller arbetstempo och tid, säger Jensen.

– I går jobbade vi strikt efter arbetsmiljölagen. Ett kärl i taget och ingen övertid. Då lämnade vi 6–700 tunnor och det var det han blev irriterad över.

Polisen i Malmö bekräftar att man ryckt ut till Reno Nordens adress vid Malmö hamn.

– Mannen har ju tagit tag vid sidan om halsen och ruskat om liksom. Men den drabbade där har inte några synliga skador eller behöv av sjukvård, säger Maya Forstenius, presstalesman vid polisen i Skåne.

Polisen har upprättat en anmälan om ringa misshandel.

– En man i 30-årsåldern är misstänkt.

”Har hört om någon diskussion”

Reno Norden Sveriges vd Peter Ekholm säger att han inte känner till händelsen.

– Jag har hört att de haft någon diskussion där nere, men vad som har hänt det har jag ingen aning om, säger han.

– Jag kommer naturligtvis att ta kontakt med vårt lokala kontor och se vad som har hänt, men innan jag vet vad som hänt så har jag ingen uppfattning.

Hur skulle du reagera om det stämmer?

– Då får man ju prata med vederbörande och höra vad saken handlar om.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad:

LÄS VIDARE