Krama ett träd om du inte hittar hem

Av: 

TT

Hur undviker du att tappa bort dig i skogen?

Vad ska du göra om olyckan ändå är framme, och du inte hittar hem?

Och vad kan man lära barnen att de ska göra om de går vilse?

Här är några tips:

Ta med kompass och extra mat

Det bästa sättet att ta ut riktning är med hjälp av en kompass. Se också till att studera en karta noga innan du ger dig ut i skogen. Ha också med en matsäck med några extra smörgåsar och vatten, tipsar Civilförsvarsförbundet. Om barnen är med bör man vara noga med att packa med lite mer än vanligt – de behöver äta och dricka oftare för att undvika lågt blodsocker, trötthet och dåligt humör. En cigarettändare och en kniv är bra utrustning att ta med, om man behöver göra upp en eld för att värma sig eller signalera med.

Se till att vara rätt klädd

Tänk på att vara beredd även på snabba väderomslag. Under sensommaren och hösten kan det vara varmt på dagen, men bli riktigt kyligt om natten. Ha därför med en extra tröja, om du blir kvar längre i skogen än väntat, tipsar Civilförsvarsförbundet. Klä gärna barnen i färgglada kläder, så syns de bättre, skriver skogeniskolan.se. En reflexväst är toppen.

Visselpipa och karameller

Har du tappat bort dig kan söta karameller vara bra att ha. När man blir stressad sjunker blodsockerhalten och man kan bli trött och känna att hjärnan inte riktigt tänker klart. Att få upp blodsockret kan få en på banan igen. Packa också ned en visselpipa – den når längre än din röst om du behöver kalla på hjälp.

Barn kan krama träd

Det är viktigt att inte börja irra runt och hamna ännu längre bort, om man tappat bort sig. Små barn kan man därför lära att de ska stanna och krama om ett träd. För att visa var man är kan man hänga upp saker på trädgrenar, exempelvis en ryggsäck eller plastkasse. Lägg spår efter dig om du försöker hitta ut ur skogen.


Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN