Yogaläraren larmade polis – sköts ihjäl

Skulle ha gift sig i augusti

NYHETER

Justine Damond larmade 911 efter att ha hört ett misstänkt överfall utanför sitt hem.

När en polisbil kom till platsen började hon enligt vittnen prata med föraren – för att i nästa ögonblick skjutas ihjäl av hans kollega.

Nu frågar sig alla: varför?

1 av 5 | Foto: AP
Justine Damond, 40.

Yogaläraren Justine Damond, 40, lämnade hemlandet Australien för kärleken i Minneapolis i USA. I augusti skulle hon gift sig med sin fästman.

Så blev det inte.

I lördags kväll hörde Justine Damond hur någon blev överfallen på gatan bakom hennes hus och larmade 911. Iklädd pyjamas mötte hon polisbilen när den kom till platsen.

Tre vittnen har berättat för lokaltidningen Star Tribune att Justine Damond pratade med polisen som satt i förarsätet. Då ska polisen i passagerarsätet plötsligt ha öppnat eld och skjutit genom bilrutan.

Oberoende utredning

Hennes fästman Don Damond (trots att de inte gift sig än hade Justine redan tagit hans efternamn) säger till Star Tribune att han och Justines familj knappt fått någon information om vad som hände efter att polisen kom till platsen.

– Att få klarhet i Justines sista ögonblick före mordet skulle i alla fall skänka oss lite tröst i sorgen av denna tragedi, säger han.

Kameror fanns – men användes aldrig

Poliserna bar kroppskameror, men startade dem aldrig och händelsen filmades inte.

Nu väcks frågor kring varför poliserna inte dokumenterade skjutningen av Justine Damond, rapporterar NBC News. Experter som kanalen varit i kontakt med menar att det inte finns någon anledning till att poliserna inte skulle ha slagit på kamerorna när de anlände till platsen.

Enligt myndighetens policy ska kroppskamerorna startas vid situationer så små som trafikförseelser och inför situationer med våld, så länge det är säkert. Om en kamera inte startas före en incident ska den slås på efteråt. 

Minneapolis polischef Janeé Harteau säger i ett uttalande på måndagen att hon hoppas på en skyndsam utredning av händelsen.

– Även jag har många frågor och därför bad vi direkt om en extern och oberoende utredning av den dödliga skjutningen.

Över 500 ihjälskjutna av polis

Eftersom delstaten Minnesotas utredare bekräftat att de inte funnit några vapen på platsen tros Justine ha varit obeväpnad.

Polisen som sköt Justine Damond heter Mohamed Noor. I ett uttalande till den lokala tv-kanalen WCCO-TV säger han att han framför sina kondoleanser till Justine Damonds familj. Nyhetsbyrån AP har förgäves sökt hans advokat för en kommentar om dödsskjutningen.

På söndagskvällen dök hundratals människor upp på platsen där Justine sköts ihjäl för att visa sitt deltagande under en minnesceremoni.

– Våra liv är för evigt förändrade efter att ha lärt känna henne. Hon var så snäll och rolig, hon fick oss alla att skratta med sitt stora sinne för humor. Det är svårt att förstå hur jag ska gå vidare utan henne i mitt liv, sa Don Damond.

Amerikansk polis har hittills i år skjutit ihjäl över 500 personer.